Zadenbibliotheek Fryslân

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. De zaden die je kunt lenen zijn van groenten, kruiden en bloemen.

De zadencollectie bestaat uit zaden die onder andere zijn verzameld in de Permatuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben ingebracht en er zijn restanten van overgebleven biologische zaden, meestal van de Bolster.

Gratis lid worden van de zadenbibliotheek

Hoe werkt het lenen?

In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, de Bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen.
Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Als je zaden leent, zaai je deze in de tuin. Van de planten die daar opkomen, laat je de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, zeker een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de Bibliotheek. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zadenbibliotheek in Sneek en Heerenveen

We zijn op zoek naar zaadjes, zodat we in het voorjaar los kunnen met een mooi aanbod aan zaadjes. Het is tenslotte nu de goede periode om zaadjes te oogsten voor het volgende jaar. De zaden die wij zoeken zijn zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, liefst niet ouder dan 1 jaar en er 'fris en levenskrachtig' uitzien. Dat kunnen zaden zijn uit de tuin, als er tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest is gebruikt. Zaden die over zijn na het zaaien van professionele biologische zaadteelt zijn ook welkom.


Janet Pasveer over de Zadenbibliotheek

Meerdere locaties

De Zadenbibliotheek vind je in de bibliotheken van Heerenveen, Joure, Lemmer en Balk.