Jezelf zijn

Regenboogbelang Heerenveen

Regenboogbelang Heerenveen is als stichting erg actief in deze gemeente, met ontmoetingsavonden, filmvoorstellingen e.d. De visie van RBH: "Geloven in een gemeente die een inclusieve samenleving kent waar iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt en zich veilig voelt om zichzelf te zijn."

Naar website RBH

Meer over vroeger

IHLIA heeft een schatkist vol verhalen, filmpjes en nog veel meer.

Naar de Verhalen

En jouw bibliotheek dan?

 

In al onze vestigingen hebben we deze stickers geplakt op boeken waarin Jezelf zijn een thema is. Zo zijn ze gemakkelijk te herkennen in de kast. Je vindt ze vooral in de kast met C en D-boeken.

 • Alex Gino George

  George (10) voelt zich van binnen een meisje en houdt dit voor iedereen geheim. George wil graag de hoofdrol spelen in een toneelstuk op school, maar die rol is voor een meisje. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

 • Catherine Castro, Quentin Zuttion Noem me Nathan

  Als de 12-jarige Lila borsten ontwikkelt, krijgt ze een hekel aan haar lichaam. Ze heeft zich altijd een jongen gevoeld en wil voortaan als Nathan door het leven gaan. Nathan vertelt zijn ouders hoe hij zich voelt en onderzoekt alle nodige stappen om als jongen verder te kunnen gaan. Verhaal in stripvorm. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Hinke van Abbema Ik geloof in jou

  In de examenklas raakt moslima Aicha (17, ik-persoon) bevriend met de christelijke Sara (18, ik-persoon) die nieuw is op school. Als Sara haar vertelt dat ze lesbisch is, is Aicha in verwarring. En wat is er precies met Sara aan de hand? Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • André Aciman Noem me bij jouw naam

  Als een 17-jarige Italiaanse jongen verliefd wordt op een zeven jaar oudere Amerikaanse wetenschapper die bij zijn ouders een studiezomer doorbrengt, raakt hij erg in verwarring.

  Gedrukt boek

 • Jessica van Geel, Robbert Blokland Als je maar gelukkig bent

  Homo’s dragen roze strings, lesbiennes trekken na één date bij elkaar in – inclusief kat. Op 1 april 2001 werd in Nederland als eerste land ter wereld het burgerlijk huwelijk opengesteld voor paren van het gelijke geslacht. Het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond lhbtiq zijn er nog steeds. Hoe komt dat?...

  E-book

 • Rianne Robben Zomerburen

  Als de vriend van Olivia (18) het onverwacht uitmaakt, weet ze niet zeker meer of ze na de zomer in Amsterdam wil gaan studeren. Ze vlucht naar haar grootouders in Drenthe, waar ze deels opgroeide. Ze trekt veel op met haar vroegere vriendin Ilse, die op meisjes valt en een diverse vriendengroep heeft. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Derk Visser Drama queen

  Angel (ik-persoon) heeft adhd, wordt snel kwaad en woont alleen met haar moeder, die stripteasedanseres is, in een arme wijk. Ze is stoer en houdt iedereen op afstand. Totdat Kayleigh bij haar de klas komt. Angels gevoelens voor Kayleigh worden steeds intenser. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Rebecca Stead De lijst van dingen die niet zullen veranderen

  Het leven van Bea (10, ik-persoon) is erg veranderd sinds de scheiding van haar ouders. Als haar vader vertelt dat hij gaat trouwen met zijn vriend Jesse, is Bea superenthousiast. Ze mag helpen met de bruiloft en ze krijgt een zus! Maar er zijn ook nare dingen gebeurd waarover Bea zich schuldig voelt. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Ted van Lieshout Gebr.

  Na de dood van zijn jongere broer Maus behoedt de 16-jarige Luuk (ik-figuur) diens dagboek voor verbranding, waardoor hij erin kan lezen en zelfs schrijven. Zo leert hij zijn broer, maar ook zichzelf beter kennen. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Ben Brooks Verhalen over kinderen die anders durven te zijn

  Wel eens gehoord van Andrea Bocceli, Bj̈ork, Andy Warhol en Sally Ride? Maak kennis met honderd beroemde en ook onbekende meisjes en jongens, vrouwen en mannen die bijzondere dingen bereikten door zichzelf te zijn. Met kleurrijke portrettekeningen. Vanaf ca. 12 t/m 15 jaar.

  Gedrukt boek

Podcast Gloei

Persoonlijke gesprekken met bijzondere gasten over liefde, gender, woede, enthousiasme. Gloei is een podcast van Edward van de Vendel (hij/hem) en Zeno Kapitein (hij/hem).

Naar de podcast