Dialoog en Democratie

Hoe staan we ervoor in Nederland?

Met bijna 18 miljoen Nederlanders hebben we meer dan genoeg meningen in dit land. Luisteren we nog naar andermans mening, of zijn we zo overtuigd van ons eigen gelijk dat we niet meer open staan voor afwijkende geluiden?

De bibliotheek heeft van oudsher een rol als plek waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Is er dan wel ruimte voor die afwijkende geluiden? Hoe gaan we als samenleving om met desinformatie? Wat is de ideale samenleving? Wat is een inclusieve samenleving?

Als bibliotheek hebben we geen antwoorden op deze vragen. Wel willen we met activiteiten, deze pagina en onze speciale collectie Dialoog & Democratie bijdragen aan een beter klimaat waarin je de dialoog met een ander aan kunt gaan, waarin geluisterd wordt naar een ander. 

Speciale collecties

We hebben voor dit thema twee collecties samengesteld die rouleren in onze vestigingen. Met boeken die specifiek over het onderwerp gaan, of juist op een andere manier binnen het thema passen. Hieronder een greep daaruit.

Podcasts

Uit het grote aanbod podcasts over dit thema hebben we voor jou een selectie gemaakt.

 • Democratie in uitvoering Meer

  Ongeregeld verschijnt de podcast Democratie in uitvoering. Daarin ga ik in gesprek met allerlei experts die iets van democratie vinden én er iets mee willen.

 • Europa draait door Meer

  In Europa Draait Door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar alles wat Europa teistert, beweegt of beter maakt.

 • De Jortcast Meer

  In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

 • Stuurloos Meer

  Hoe kan Nederland beter worden bestuurd? Kustaw Bessems praat met gasten die het niet bij klagen laten, maar ideeën hebben over hoe het wel moet met onze democratie.

 • Zelfpodcast Meer

  In de Zelfspodcast nemen jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger en producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist en presentator) hun leven en de wereld door.

 • De Balie podcast Meer

  Een podcast over politiek, maatschappij en cultuur.

Atlas van afgehaakt Nederland

Wie haken er af? Waar wonen deze mensen? Waarom haken deze mensen af? René Cuperus en Josse de Voogd proberen hier antwoord op te geven. Vol met kaarten en illustraties hopen ze met dit werk een bijdrage te kunnen leveren om de polarisatie te begrijpen en te temperen.

Download

Desinformatie

Hoe kun je desinformatie herkennen? Wat zijn de gevolgen van desinformatie? Voor deze en andere vragen kun je terecht op onderstaande websites en filmpjes.

 • Isdatechtzo Meer

  Verzonnen berichten, video’s die zijn bewerkt en cijfers die niet kloppen. Vraag jij jezelf wel eens af of iets echt zo is? Deze site laat zien hoe nepnieuws werkt en hoe je het kan herkennen.

 • NPO Kennis Bekijk details

  In duidelijke stappen wordt uitgelegd wat nepnieuws is en hoe je het kan herkennen.

 • Wikiwijs Meer

  Op Wikiwijs worden complete lespakketten, losse lessen en modulen toegankelijk gemaakt. Voor leerkrachten, maar ook interessant voor geïnteresseerden.

 • Listening to the future Meer

  Podcast van Jarno Duursma waarin hij in gesprek gaat met experts uit de digitale wereld.

Nepnieuws?

Gratis cursus nepnieuws

Als lid van de bibliotheek kun je via GoodHabitz de gratis cursus Nepnieuws herkennen volgen.

"Zie jij het verschil tussen echt nieuws en nepnieuws? Laat je niet voor de gek houden en volg de training ‘Nepnieuws herkennen’."

Verhelderend en interessant.

Cursus Nepnieuws herkennen

De Andere Krant is een betrekkelijk nieuw fenomeen en heeft met de wisselende oplage een groot bereik, maar er is stevige kritiek op de inhoud van de krant.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemde de uitgave over 9/11 antisemitisch. Het BNN-VARA-programma Alicante beschouwt de krant als niet betrouwbaar in hun berichtgeving over corona. Ook de berichtgeving over het Rusland van Poetin kreeg kritiek.

De makers van de krant: "De Andere Krant is daadwerkelijk onafhankelijk. We belichten alle thema’s die volgens ons relevant zijn zonder dogma’s of taboes. We zijn kritisch en staan open voor kritiek. We geven ruim aandacht aan inspirerende en creatieve oplossingen voor de problemen van onze tijd."