Dialoog en Democratie
Hoe staan we ervoor in Nederland?
Met bijna 18 miljoen Nederlanders hebben we meer dan genoeg meningen in dit land. Luisteren we nog naar andermans mening, of zijn we zo overtuigd van ons eigen gelijk dat we niet meer open staan voor afwijkende geluiden?
De bibliotheek heeft van oudsher een rol als plek waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Is er dan wel ruimte voor die afwijkende geluiden? Hoe gaan we als samenleving om met desinformatie? Wat is de ideale samenleving? Wat is een inclusieve samenleving?
Als bibliotheek hebben we geen antwoorden op deze vragen. Wel willen we met activiteiten, deze pagina en onze speciale collectie Dialoog & Democratie bijdragen aan een beter klimaat waarin je de dialoog met een ander aan kunt gaan, waarin geluisterd wordt naar een ander.
Speciale collectie
We hebben voor dit thema een collectie samengesteld die rouleert in onze vestigingen. Met boeken die specifiek over het onderwerp gaan, of juist op een andere manier binnen het thema passen. Hieronder een greep daaruit.
Karel Smouter Blauw wit rood
Analyse van de controverse tussen de Randstad en het oosten van Nederland.
Gedrukt boek
Sander Schimmelpenninck Sander en de brug
Journalistiek essay over ongelijkheid in Nederland waarin de presentator van de tv-serie ’Sander en de kloof' vijf voorstellen doet voor een eerlijkere samenleving.
Gedrukt boek
Sjoerd Beugelsdijk De verdeelde Nederlanden
Beschrijving van de cultuurstrijd die zich in diverse vormen in Nederland voordoet.
Gedrukt boek
Elke Wiss Socrates op sneakers
Praktische gids voor socratische gespreksvoering, waarbij het stellen van goede, doordachte vragen essentieel is.
Gedrukt boek
Eva van den Broek, Tim den Heijer Het bromvliegeffect
Overzicht van verholen, beïnvloedende elementen in commercie en politiek die mensen verleiden tot gewenst gedrag.
Gedrukt boek
Cees Zweistra Waarheidszoekers
Analyse van de achtergronden en beweegredenen van complotdenkers.
Gedrukt boek
P. Kuipers Munneke, Martijn van Calmthout Alles smelt
Uitleg over onderzoek van het land- en zee-ijs in de wereld en de gevolgen van opwarming van de aarde en zeespiegelstijgingen.
Gedrukt boek
Michael J. Sandel De tirannie van verdienste
Analyse van de toestand van de westerse democratie, het opkomende populisme en een mogelijke oplossing daarvoor.
Gedrukt boek
Pieter Omtzigt Een nieuw sociaal contract
Bespreking door de CDA-politicus van verschillende politieke kwesties, waaronder de kinderopvangtoeslagenaffaire.
Gedrukt boek
Henk Schulte Nordholt Is China nog te stoppen?
Analyse van de drijfveren van het streven van de almachtige Chinese leider Xi Jinping naar Chinese wereldsuprematie tegen het midden van de 21ste eeuw.
Gedrukt boek
Podcasts
Uit het grote aanbod podcasts over dit thema hebben we voor jou een selectie gemaakt.
Democratie in uitvoering
Ongeregeld verschijnt de podcast Democratie in uitvoering. Daarin ga ik in gesprek met allerlei experts die iets van democratie vinden én er iets mee willen.
Europa draait door
In Europa Draait Door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar alles wat Europa teistert, beweegt of beter maakt.
De Jortcast
In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.
Stuurloos
Hoe kan Nederland beter worden bestuurd? Kustaw Bessems praat met gasten die het niet bij klagen laten, maar ideeën hebben over hoe het wel moet met onze democratie.
Zelfpodcast
In de Zelfspodcast nemen jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger en producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist en presentator) hun leven en de wereld door.
De Balie podcast
Een podcast over politiek, maatschappij en cultuur.
Desinformatie
Hoe kun je desinformatie herkennen? Wat zijn de gevolgen van desinformatie? Voor deze en andere vragen kun je terecht op onderstaande websites en filmpjes.
Isdatechtzo
Verzonnen berichten, video’s die zijn bewerkt en cijfers die niet kloppen. Vraag jij jezelf wel eens af of iets echt zo is? Deze site laat zien hoe nepnieuws werkt en hoe je het kan herkennen.
NPO Kennis
In duidelijke stappen wordt uitgelegd wat nepnieuws is en hoe je het kan herkennen.
Wikiwijs
Op Wikiwijs worden complete lespakketten, losse lessen en modulen toegankelijk gemaakt. Voor leerkrachten, maar ook interessant voor geïnteresseerden.
Listening to the future
Podcast van Jarno Duursma waarin hij in gesprek gaat met experts uit de digitale wereld.
Nepnieuws?
Gratis cursus nepnieuws
De Andere Krant is een betrekkelijk nieuw fenomeen en heeft met de wisselende oplage een groot bereik, maar er is stevige kritiek op de inhoud van de krant.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemde de uitgave over 9/11 antisemitisch. Het BNN-VARA-programma Alicante beschouwt de krant als niet betrouwbaar in hun berichtgeving over corona. Ook de berichtgeving over het Rusland van Poetin kreeg kritiek.
De makers van de krant: "De Andere Krant is daadwerkelijk onafhankelijk. We belichten alle thema’s die volgens ons relevant zijn zonder dogma’s of taboes. We zijn kritisch en staan open voor kritiek. We geven ruim aandacht aan inspirerende en creatieve oplossingen voor de problemen van onze tijd."
- Naar de website van De Andere Krant
- Wikipedia over deze krant.
- Podcast van Alicante : Tegengeluid vanuit dwarsdenkers: De Andere Krant