Cosy Crime

Wat is Cosy Crime?

De "cosy" detective is een luchtige detective waarin de spanning niet voorop staat. Dat wel een prima plot heeft met licht excentrieke speurders en de nodige humor. Lekker eten is vaak belangrijk. Op deze pagina de leukste series, waarbij ook staat aangegeven of het boek als e-book of luisterboek te leen is. Op ons blog hebben we in de loop van de tijd een aantal titels besproken. Veel plezier!

Naar ons blog

Julia Chapman

Cosy detectives met de Yorkshire Dales als achtergrond, niet geheel toevallig ook de streek waar Chapman woont.

Alle titels in de catalogus

 • Julia Chapman Een date met de dood

  Een ex-politieman en een vrouw met een datingbureau werken samen om een moordmysterie op te lossen in een klein plaatsje in het Engelse Yorkshire Dales.

  Gedrukt boek

 • Julia Chapman Een date met de dood

  Het eerste deel in Julia Chapmans Dales Detective-serie: Een date met de dood. Perfect voor fans van M.C. Beaton en De moordclub (op donderdag) van Richard...

  Luisterboek (digitaal)

 • Hannah Hendy A Terrible Village Poisoning

  The local mayor has a dinner date with death… With school out for the summer, dinner ladies Margery and Clementine Butcher-Baker are off on holiday to...

  Luisterboek (digitaal)


Richard Osman - De Moordclub (op donderdag)

Hoeze uitgerangeerd als je oud bent?
De Moordclub, een kruising tussen Hendrik Groen en Hercule Poirot, laat zien dat een nieuwe hobby op latere leeftijd bijdraagt aan levensgeluk.
Osman is een zeer geestige schrijver, het plezier spat van alle pagina's. Hij heeft een speurderskwartet geschapen dat je alleen maar kunt koesteren.

De Moordclub op volgorde...

 • Richard Osman De man die twee keer dood ging

  Een groep actieve gepensioneerde Engelsen, georganiseerd in 'De moordclub (op donderdag)', probeert in een dorp in Kent misdaden op te lossen.

  Gedrukt boek

 • Richard Osman Het schot dat niemand raakte

  Een groep actieve gepensioneerde Engelsen, georganiseerd in ‘De Moordclub (op donderdag)’, onderzoekt de onopgeloste moord op een journaliste. Eén van de leden wordt door een oude vijand ontvoerd en tot misdaad gedwongen.

  Gedrukt boek

 • Richard Osman De laatste duivel die sterft

  De bejaarde leden van De moordclub (op donderdag) raken tegen wil en dank betrokken bij de zoektocht naar een waardevol, maar ook zeer illegaal pakketje, en krijgen te maken met hun meest angstaanjagende tegenstander ooit.

  Gedrukt boek

Leen De Moordclub in de Online Bibliotheek

Jessa Maxwell De gouden lepel

Tijdens de opnames van de populaire bakwedstrijd Bake Week valt er een dode — en is iedereen plotseling verdacht.

Bekijk dit boek

Mario Giardano - Tante Poldi

Tante Poldi is 60 jaar. Na de dood van haar man Pepe en een turbulent leven, trekt ze zich terug op Sicilië verlangend naar een eind aan haar leven. Maar dan wel bij lekkere temperaturen. Dan verdwijnt haar tuinman en ontwaakt haar speurzin. Gelukkig maar, want Tante Poldi is een zeer eigengereide tante en daar houden we van.

Tante Poldi op volgorde...

Leen Tante Poldi in de Online Bibliotheek


Pierre Martin - Madame le Commissaire

Isabelle Bonnet zoekt rust na een desastreus verlopen actie van de veiligheidsdienst in Parijs waar ze verantwoordelijk voor was. Die hoopt ze te vinden in haar geboorteplaats Fragolin, een dorp aan de Côte d’Azur. Daar begint de dag met een croissant en een kop koffie. Lang duurt de rust niet. Met haar onhandige maar zeer slimme assistent duikt ze tegen wil en dank toch weer in de misdaad.

Madame le Commissaire op volgorde...

Leen Madame le Commisaire in de Online Bibliotheek


Provençaalse mysteries

Mary Lou Longworth is Canadese van geboorte en woont in Aix-en-Provence. Geen wonder dat haar Provençaalse mysteries zijn gekruid met met veel couleur locale. De onderzoeksrechter Antoine Verlaque en Marine Bonnet hebben te maken met moorden in hotels, universiteiten, kastelen en wijngaarden.

Verlaque en Bonnet op volgorde...

 • M.L. Longworth Dood op kasteel Brémont

  Een onderzoeksrechter doet samen met een vrouw onderzoek naar twee moorden die op een kasteel in Aix-en-Provence zijn gepleegd.

  Gedrukt boek

 • M.L. Longworth Moord in de Rue Dumas

  Een eigenzinnige onderzoeksrechter onderzoekt de moord op een hoogleraar aan de Franse universiteit van Aix-en-Provence.

  Gedrukt boek

 • M.L. Longworth Bloedspoor in de wijngaard

  Een Franse wijnbouwer ontdekt dat er zeldzame flessen uit zijn privékelder zijn ontvreemd, en een oude man doet aangifte van de vermissing van zijn echtgenote. Als het lichaam van de vrouw wordt gevonden in de wijngaard, buigen rechercheurs Verlaque en Bonnet zich over de zaak.

  Gedrukt boek

 • M.L. Longworth Wraak op Île Sordou

  Onderzoeksrechter Antoine Verlaque en zijn vrouw Marine Bonnet verheugen zich op een ontspannen vakantie in een luxueus hotel op een eilandje nabij Marseille. Wanneer één van de gasten wordt vermoord en communicatie met het vasteland onmogelijk blijkt, slaat de paniek toe.

  Gedrukt boek


S.J. Bennett - Hare Majesteit de Queen onderzoekt

Een ongebuikelijke speurder, Queen Elizabeth. Ze mag zich niet rechtstreeks bemoeien met de moorden op Windsor Castle en Buckingham Palace, maar ze kan wel haar persoonlijke assistent Rozie duistere zaken laten onderzoeken. Elizabeth is op zeer hoge leeftijd nog steeds scherp, met grote mensenkennis en een onderkoeld gevoel voor humor.


Andrea Camilleri - Montalbano

Camilleri, helaas in 2019 overleden, heeft ons een heerlijke detectiveserie achtergelaten, waarin inspecteur Salvo Montalbano op eigen wijze misdaden oplost op Sicilië. De liefde en lekker eten zijn nooit ver weg bij Camilleri. De tv-serie is te zien op Netflix. 


Nog meer Cosy Crime


En een extraatje voor kattenliefhebbers...

Cate Conte is de auteur van maar liefst drie cosy crime-series met dieren in de hoofdrol. Ze is lid van de Sisters in Crime en de Cat Writers' Association. Geen wonder dus dat er op het kleine en knusse Day Break Island regelmatig een moord plaatsvindt.

Cate Conte - Het Kattencafé op volgorde...