Boekenliefde

Alvast de titels, later komt de speciale collectie

We hebben een boekenlijst gemaakt waarin Boekenliefde een rol speelt. De meeste titels hebben we al in de collectie, een aantal hebben we extra besteld. De lijst kun je downloaden via deze link.

Later dit voorjaar gaat een speciale collectie rouleren in onze vestigingen.

Over liefde voor boeken, bibliotheken en boekwinkels

Als je dit leest ben je een liefhebber van boeken, tenminste daar gaan wij van uit want anders was je hier niet terecht gekomen. Het is hartverwarmend maar soms ook hartverscheurend om te zien hoe vaak boekenliefde een rol speelt in verhalen over de liefde en oorlog. Het is ook opvallend hoe vaak boekenliefde een rol speelt in uit het Japans vertaalde romans.

Maar verwonderlijk is het niet omdat er genoeg lezers zijn die last hebben van boekenliefde en verhalen zoeken over een boekhandel aan het uiteinde van de wereld, of willen lezen hoe in tijden van oorlog boeken troost kunnen geven. 

Op deze pagina, hebben we boekenliefdetitels voor jou verzameld. Veel leesplezier.


Boekenliefde en de oorlog

Het is opmerkelijk hoeveel romans er zijn waar oorlog en boeken met elkaar verbonden worden. Is het een daad van verzet? Is het om gezond van geest te blijven in vreselijke omstandigheden? In onderstaande titels vind je wellicht antwoord op deze vragen.

 • Janet Skeslien Charles De bibliotheek van Parijs

  Parijs, 1939. Odile Souchet werkt in de Amerikaanse bibliotheek maar als de nazi’s de stad bezetten en Joden niet meer welkom zijn, kunnen Odile en haar collega’s dit niet verkroppen en gaan ze de boeken bij hun Joodse leden thuis bezorgen.

  Gedrukt boek

 • Mario Escobar De bibliotheek van Saint-Malo

  Als de nazi’s het Franse dorpje Saint-Malo bezetten, gebruikt een bibliothecaresse haar positie om zoveel mogelijk boeken te redden van de brandstapel.

  Gedrukt boek

 • Kristin Harmel De dochter uit Parijs

  Als een jonge Parijse vrouw doelwit wordt van de Duitse bezetter, vertrouwt ze haar dochter toe aan haar beste vriendin. Na de oorlog blijken zowel haar vriendin als haar dochter te zijn verdwenen in de nasleep van een bombardement. Haar zoektocht brengt de vrouw uiteindelijk tot in New York.

  Gedrukt boek

 • Antonio Iturbe De bibliothecaresse van Auschwitz

  Een 14-jarig meisje verbergt in Auschwitz met gevaar voor eigen leven de acht boeken die als illegale bibliotheek fungeren in het schooltje van het concentratiekamp. Vanaf ca. 17 jaar.

  Gedrukt boek

 • Brianna Labuskes De bibliotheek van verboden boeken

  Berlijn, 1933. Een Amerikaanse schrijfster ontwikkelt gevoelens voor een Joodse vrouw die zich met gevaar voor eigen leven verzet tegen de propaganda van het naziregime. In de jaren ’40 verzet een jonge vrouw in New York zich tegen een senator die boekzendingen naar Amerikaanse soldaten in Europa tegenwerkt, en krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek.

  Gedrukt boek

 • Annie Lyons De ondergrondse leesclub

  Een vrouw neemt een Joods meisje in huis op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Als Londen gebombardeerd wordt, starten ze samen een leesclub in de schuilkelders.

  Gedrukt boek

 • Shari J. Ryan De boekhandelaar van Dachau

  Een jonge vrouw komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van haar grootmoeder. Zoekend naar aanwijzingen over haar grootmoeders verleden, ontdekt ze een donker familiegeheim.

  Gedrukt boek

 • Sarah Sundin De boekhandel van het verzet

  Een Amerikaanse ballerina neemt in 1940 een Parijse boekhandel over, zodat de Joodse eigenaren kunnen vluchten. Als ze een landgenoot ontmoet, bloeit er iets moois tussen hen op — tot ze vermoedt dat hij collaboreert met de Duitsers.

  Gedrukt boek

 • Markus Zusak De boekendief

  In 1939 komt de 9-jarige Liesel bij pleegouders terecht van wie ze leert lezen. Boeken worden heel belangrijk voor Liesel. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

Japanse boekenliefde

Als je op zoek gaat naar boeken met dit thema is het verrassend om Japanse romans tegen te komen waarin boeken, bibliotheken of boekhandels een rol spelen. Geeft aan dat boekenliefde universele liefde is.


 • Artikel in de Volkskrant

  Wat maakt boeken (en films) over knusse boekwinkeltjes zo onweerstaanbaar?

  Lees het artikel