Stuurvrouw | Lemmer

28 september 2019 t/m 1 november 2019 | Lemmer

Kosten: Gratis te bekijken tijdens openingstijden van de bibliotheek

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Enige tijd geleden was de prachtige fototentoonstelling STUURVROUW te zien in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. In de Maand van de Geschiedenis, dat als thema ZIJ/HIJ heeft, is een grote selectie van deze foto's en de bijbehorende interviews te zien en te lezen in de bibliotheek van Lemmer.

Stuurvrouwen in een mannenwereld

Aan boord van binnenvaartschepen speelden vrouwen altijd al een belangrijke rol. De vrouw hielp bij het afmeren en liep bij tegenwind ook ‘yn ‘e beage’. In de zeevaart was het minder gebruikelijk dat vrouwen een functie vervulden.

Dat is tegenwoordig wel anders! Hoewel de maritieme sector nog steeds een mannenwereld is, kiezen toch ook steeds meer vrouwen voor een beroep als schipper, stuurman of kapitein. Deze dames vormen de inspiratiebron voor de fototentoonstelling STUURVROUW.  

Passie

In de tentoonstelling STUURVROUW staan ruim 20 vrouwen centraal, die allemaal in verschillende functies actief zijn binnen de maritieme sector. Museumfotograaf Freerk Bokma trok het hele land door om deze ‘stuurvrouwen’ op de foto te zetten. Hij maakte niet alleen een fotografisch portret, maar hij ging ook in gesprek met de dames.

De interviews zijn verwerkt tot inspirerende verhalen, die de foto’s in de expositie ondersteunen. Het zijn uiteenlopende verhalen geworden van sterke vrouwen, die – bij gebrek aan een betere zegswijze- zonder moeite hun mannetje staan en laten zien dat vrouwen in alle sectoren van de scheepvaart inmiddels hun plaats hebben weten te vinden.

De manier waarop de vrouwen in aanraking zijn gekomen met de maritieme sector loopt sterk uiteen, maar de wijze waarop zij allemaal over hun beroep praten is gelijk: met passie.  

Fotograaf en samensteller Freerk Bokma

"Mijn belangstelling voor het water en de scheepvaart heb ik van mijn vader meegekregen. Altijd op verjaardagen en feestjes kwamen zijn verhalen los. Spannende zeereizen, stormen en de smokkel van tabak en horloges, verhalen waar ik als kind van smulde.

Het waren altijd wel de verhalen van stoere mannen. Vrouwen kwamen er niet in voor. Dat is inmiddels wel veranderd. De scheidslijn tussen mannen- en vrouwenberoepen is steeds dunner geworden. Ook in de scheepvaart, van oorsprong een echt mannenbolwerk, zijn er steeds meer vrouwen op belangrijke en leidinggevende posities. Deze vrouwen vormden de inspiratie voor de verzameling portretten in de tentoonstelling STUURVROUW en die tevens zijn gebundeld in een boekje.

In 26 mooie open interviews vertellen zij over hun keuze voor het water, hun liefde voor het vak en natuurlijk over het werken in een mannenwereld, een wereld die nog wel eens moet wennen aan een vrouwelijke collega of baas. De bekende vooroordelen van de zwakke en kwetsbare vrouw gaan hier niet op. Stuk voor stuk zijn het sterke vrouwen die – bij gebrek aan een betere zegswijze - zonder moeite hun mannetje staan."

Ontmoet & Groet

Naar de website van Maand van de Geschiedenis


Op zaterdag 28 september is er een informele Ontmoet & Groet met Freerk Bokma in de bibliotheek van 10.30 - 11.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Naar het museum


Deze tentoonstelling wordt mede georganiseerd door het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.