Peter van Woudenberg | Lemmer

30 maart 2019 t/m 22 mei 2019 | Lemmer

Peter van Woudenberg maakt diorama's. Tien van deze kunstwerken zijn te zien in de Bibliotheek in Lemmer.

Ontmoet & Groet

Zaterdag 30 maart van 10.30 tot 12.30 uur is Peter van Woudenberg in de Bibliotheek in Lemmer, waar hij meer zal vertellen over zijn bijzondere werk. Helemaal onder de indruk van de diorama's? Ze zijn ook te koop. 

Diorama's

Over wat diorama’s precies zijn en hoe hij erdoor gefascineerd is geraakt vertelt Peter het volgende:

”Sinds mijn jeugd doe ik aan modelbouw. Een trein en racebaan waren al gauw prominent aanwezig in mijn jongenskamer en was ik bezig met vliegtuig en voertuig ‘plakken’. Waar mijn interesse vooral naar uitging was de scenery of de aankleding. Ik bewaarde van alles van de grote mensen wereld wat ik mogelijk zou kunnen gebruiken in de miniatuur wereld. Ik wilde de grote wereld zo goed mogelijk nabootsen in het klein. Soms klopten de verhoudingen niet helemaal, maar dat kon me niet schelen. Aan mijn fantasie wilde ik geen grenzen stellen.
Ook gooide ik niks weg nadat ik het eerst grondig had onderzocht met een aantal vragen in mijn hoofd, zoals: ‘wat stelt het voor in de kleine wereld?’ en ‘wat kan ik hier mee bouwen?’. Niet dat ik alles gebruikt heb maar je weet maar nooit. In mijn la liggen nog steeds spullen van 45 jaar geleden. En dat komt goed uit, zoals zal blijken.                                           

Zo’n twee jaar geleden kwam ik op internet een foto tegen van een nokvorst die beplakt was met echte mini steentjes zodat het geheel op een huisgevel lijkt. Ik was direct gecharmeerd van dit tafereel. Binnen de kortste keren was ik zelf aan het ‘steentjes plakken’. Het resultaat is nu in de Bieb te zien. Het is één en al aankleding en tijdens het maken voelde ik mij gelijk in mijn element. Ik werd niet belemmerd door ‘zo hoort het niet’ en ‘dat kan niet’. Ik was zeer verbaasd dat je met een paar steentjes en wat stukjes hout de illusie kan wekken dat er een huis staat. Veel bewaarde onderdelen van toen komen nu van pas, omdat ze de goede maat blijken te hebben.                                                                                                                 

Een diorama is niet in een paar weken af. De grote lijnen heb ik al wel in mijn hoofd en gaande weg het proces van het bouwen komt het geheel tot stand. De figuren koop ik kant en klaar, veel maak ik ook zelf, zoals deuren en tafels. De diorama’s hebben een gemoedelijke en Mediterrane uitstraling. De kleur van de nokvorst past hier goed bij. Door het gewicht van de nokvorst voelt een diorama zwaar aan, het staat ook als een huis. Naderhand heb ik ook stukken van een dakpan, een bloempot en afvoerbuis gebruikt voor het nabootsen van een gevel. Allerlei ideeën zitten nog in mijn hoofd en ooit zullen die te zien zijn in een diorama. Ik hoop dat de mensen met plezier naar de diorama’s kijken net zoals ik en zich laten verwonderen over wat er allemaal in te zien en te ontdekken valt.”  

Op de website van Peter van Woudenberg zijn foto’s geplaatst van de diorama’s. Ook zijn er twee filmpjes te zien die goed weergeven hoe een diorama tot stand komt.