Vera van Loon en Jan Sibbel

13 mei 2022 t/m 8 oktober 2022 | Joure

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Poëzie in zeefdruk, aquarel en houtskool

De samenwerking tussen kunstenares Vera van Loon (1951) en Jan Sibbel (1954), dichter en boekhandelaar in ruste in Langweer, begon in de jaren negentig. Het was in hun Haagse tijd en dat is te zien en te lezen in de zeefdrukken en aquarellen. 

De eerste serie van kunstenares en dichter bestaat uit pentekeningen en jeugdgedichten voor alle leeftijden. Volgens de dichter kan, hoeft en moet misschien zelfs geen onderscheid te worden gemaakt tussen kunst voor jeugd volwassenen. Met de in eenvoud uitblinkende en verrassend interpreterende pentekeningen bij de gedichten ‘ondertekent’ de kunstenares die bewering. Bij de poëzie en aquarellen zijn de illustraties echter letterlijk meer dragers geworden van de gedichten. Abstracter en intuïtiever schemeren ze als het waren door de gedichten heen. 

Geïnspireerd door kunstenares Vera waagde dichter Jan zich de afgelopen jaren aan eigen illustraties in houtskool bij zijn poëzie. Zijn houtskoolportret van de dochter Fernado Pessoa wordt geflankeerd door twee gedichten over hem. Een ode aan de dichter die hij misschien wel het meest bewondert.   

De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur  www.keunstenkeur.nl