Fototentoonstelling azc Balk

21 augustus 2021 t/m 1 oktober 2021 | Balk

In de bibliotheek in Balk is een bijzondere fototentoonstelling te zien. Het gaat om foto’s van bewoners en medewerkers van verschillende organisaties die in het azc aanwezig waren of zijn. Het COA wil met deze tentoonstelling het dorp Balk bedanken voor haar jarenlange gastvrijheid.

Naar een idee van azc-medewerker en fotograaf Denis Markic zijn naast fotoportretten ook levensverhalen van bewoners en motivatieverhalen van medewerkers verzameld. Denis Markic vluchtte ooit zelf uit voormalig Joegoslavië en werkt sinds enkele jaren voor het COA.
De foto’s en verhalen zijn afgedrukt en ingelijst. De lijsten zijn een eigen ontwerp, waardoor de productiekosten zeer laag zijn. Azc-bewoners die vrijwilligerswerk doen in het azc hebben alles zelf geproduceerd.

De tentoonstelling is woensdagmiddag 1 september onder andere bezocht door burgemeester Veenstra, COA bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker en enkele leden van de overlegcommissie van het dorp Balk. Locatiemanager van azc Balk, Gerrit de Lang, opende na de diverse speeches de tentoonstelling.  

Mens achter het verhaalFotograaf Denis Markic: "Als je de foto’s ziet en de verhalen leest, krijg je een veel betere indruk van wie onze bewoners zijn, wat ze hebben doorstaan en waarom ze hier zijn. Dan zie je de mens achter het verhaal,en andersom. Dan zie je geen asielzoekers maar mensen in een moeilijke positie.”

De motivatieverhalen van medewerkers geven een goed beeld van waarom ze hun werk doen. Bij het COA en bij andere organisaties in het azc zoals beveiligingsorganisatie Trigion, de Dienst Terugkeer en Vertrek, politie, medische dienst GZA, GGD en schoonmaakbedrijf Hectas.
UitdagingDe verhalen hangen niet naast het portret van de desbetreffende persoon, maar hangen door elkaar. Zo daagt de fotograaf de bezoekers uit op zoek te gaan naar welk verhaal bij welke foto hoort.

De wens van de fotograaf is dat deze fototentoonstelling een reizende expositie wordt en op meerdere plekken in Nederland te bezichtigen is. Voorlopig is hij tot 1 oktober te bezichtigen in de bibliotheek in Balk.