Altijd genoeg te doen

Bibliotheek Heerenveen doet mee met de campagne 'Altijd genoeg te doen'. Deze campagne maakt gebruik van video's waarin ouderen gestimuleerd worden om mee te blijven doen in de samenleving. In de bibliotheken van Akkrum, Heerenveen en Jubbega is een inzage-exemplaar aanwezig, maar de videobrochure is ook te leen.

Videobrochure

In de mini-documentaires, getoond op een videobrochure, vertellen drie ouderen hoe belangrijk het is om bezig te blijven. Juist op het moment dat het niet goed gaat of op het moment dat de gezondheid tegen gaat zitten is het van belang om te zorgen dat je onder de mensen blijft en meedoet.

De videobrochure gaat mee met de thuiszorg en meitinkers naar de ouderen in Heerenveen, maar ook in de bibliotheek kan iedereen kennis nemen van de inspirerende verhalen.
 

De campagnes

De campagne is ontwikkeld naar aanleiding van het onderzoek van antropologe Dewi de Geus. Zij woonde een half jaar onder de ouderen in Heerenveen en onderzocht de beleving van eenzaamheid door ouderen. Haar onderzoek was de aanleiding om deze campagne te ontwikkelen.

Uit dat onderzoek blijkt namelijk dat ouderen eenzaamheid beleven door het verlies van hun rol in de samenleving, het verlies van een levenspartner en mensen om hen heen. Deze campagne laat door middel van positieve voorbeelden zien hoe ouderen kunnen blijven meedoen en ertoe doen.


Start van de campagne 'Altijd genoeg te doen' in Heerenveen. Wethouder Jelle Zoetendal nam in de bibliotheek van Heerenveen de speciale videobrochure door met een deelnemer.