Ontdek

 • Ontdek: Een leven lang leren

  Cursussen, hulp bij lezen, schrijven en computer en tablet.

Digitaal Café

Het Digitaal Café wordt georganiseerd in Bolsward, Heerenveen, Makkum, Sneek, Wommels en Workum. Belangstellenden kunnen terecht om tips uit te wisselen en vragen te stellen over het gebruik van hun tablet, smartphone of e-reader.

De openingstijden van de Café's vind je in de agenda.
 

DigiSterker

Cursus waarin geoefend wordt met het aanvragen en het gebruik van DigiD, je persoonlijke digitale toegang tot bijvoorbeeld de overheid, de gemeente, de belastingdienst, het UWV en het pensioenoverzicht.

De cursus van vier middagen helpt je een weg te vinden bij de digitale overheid.
 

Klik & Tik

Moeite om de weg te vinden op internet?

Klik & Tik helpt je op weg. De cursus bestaat uit drie onderdelen, de basis met muistraining, het internet en oefenen van wat je leert.

 

 

Digi-Taalhuis

Wie moeite heeft met lezen of schrijven of het moeilijk vindt met de computer te werken, heeft steeds meer problemen in het dagelijks leven.SeniorWeb

SeniorWeb verzorgt cursussen en inloopspreekuren in Balk, Bolsward, Heerenveen, Joure, Lemmer, Makkum en Sneek. Op hun website vind je alle informatie hierover.
 

Sterker

50+ vrouw? Haal meer uit jezelf! Samen met andere vrouwen van jouw leeftijd. Tijdens de themabijeenkomsten van STERKER leer je van en met elkaar in een ongedwongen sfeer.
 

Speelotheek In Sneek

Speelgoed lenen kan in Bibliotheek Sneek. Via de link hieronder krijg je meer informatie over het lenen van speelgoed.

Meer over de Speelotheek

SeniorWeb terug in Heerenveen

SeniorWeb Heerenveen is sinds september 2019 terug met een inloopspreekuur in de Bibliotheek, op dinsdagmiddag van 13.30-15.30 uur. SeniorWeb Heerenveen volgt hierbij de landelijke trend om samen te werken met de gemeentelijke Bibliotheken.


Op zoek naar werk?

Walk & Talk is een maandelijkse netwerkbijeenkomst waar werkzoekenden elkaar ontmoeten, ervaringen delen en tips krijgen bij de zoektocht naar een baan. Walk & Talk is voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk, welke werkervaring, opleiding of leeftijd je ook hebt.

Ontdek Walk & Talk

VrouwenPRAAT

Goed Nederlands praten is niet zo makkelijk. Vooral als het niet je moedertaal is.  

Locatie: Bibliotheek Joure
Datum: elke maandagmorgen tot juli
Tijd: van 9.30 tot 11.00 uur

Wil je meedoen? Geef je dan op.
Dit kan door een mailtje met je gegevens te sturen naar joure@digitaalhuis.frl. Of door te bellen met de bibliotheek 0513-412086.

Juridisch spreekuur

Iedereen met een juridische vraag kan hier terecht. Deze vragen kunnen van uiteenlopende aard zijn.

De spreekuren worden gehouden in Bolsward, Heerenveen, Joure en Sneek.
 

WMO Adviesraad

De WMO regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Zij krijgen bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een rolstoel. Steeds meer voorzieningen vallen onder de WMO.

De WMO-adviesraad is elke donderdagochtend (10.30-12.00 uur) aanwezig in Bibliotheek Bolsward.

Ontdek: De Zadenbibliotheek

In de Bibliotheek van Balk, Lemmer en Joure is een Zadenbibliotheek, een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. De zaden die je kunt lenen zijn van groenten, kruiden en bloemen.

Ontdek de Zadenbibliotheek

Sociaal Steunpunt

Wie moeite heeft met het invullen van formulieren, problemen heeft met financiële adminstratie, reïntegratie, huur- of zorgtoeslag etc. kan gratis terecht bij het Sociaal Steunpunt.

Elke woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de bibliotheek van Akkrum. Een afspraak maken kan, maar is niet verplicht.

Het Sociaal Steunpunt is telefonisch te bereiken op 06-23861982.
 

Seniorcafé Joure, Heerenveen en Sneek

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers in het Seniorcafé van de Bibliotheek terecht voor een kop koffie of thee, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen.

Bovendien wordt elke eerste woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, speciaal voor deze leeftijdsgroep een activiteit georganiseerd.
 

Ontdek: Sneek Connect

Het doel van Sneek Connect is om inwoners uit de gemeente en nieuwkomers met elkaar te verbinden. De nieuwkomers die op dit moment in de gemeente wonen zijn statushouders die druk bezig zijn met hun inburgeringstraject.

Ontdek Sneek Connect

Papierwinkel Bolsward en Sneek

De deskundige vrijwillige medewerkers/stagiaires van de Papierwinkel helpen je bij het aanvragen van een uitkering, regeling, DigiD, huurtoeslag en/of andere toeslagen.

Bolsward:

 • maandag van 14.00 -17.00 uur
 • donderdag van 10.30 - 13.30 uur
  tel. 06 52071121 

Sneek:

 • telefonisch spreekuur 06 50286430
  op woensdag van 9.30-10.30 uur
 • (inloop-)spreekuur donderdag van 9.00-12.00

Stipepunt Bolsward en Sneek

Bij het Stipepunt kun je terecht bij een team van deskundige vrijwilligers voor al je vragen op het gebied van vrijwillige inzet en mantelzorg.  

Bolsward
:
Het Stipepunt is verhuisd. Zie op de pagina van Bolsward voor meer informatie.

Sneek:
Wij adviseren je om een afspraak te maken. Dit kan via mail, telefonisch of tijdens het inloopspreekuur.
dinsdag van 13.00-16.30 uur - tel. 06 11301555

 

WeHelpen

WeHelpen is een website waar vrijwillige hulp gevraagd en aangeboden kan worden.

Het stellen van een hulpvraag of het reageren hierop kan iedereen gewoon vanuit huis via een computer doen.

Het mooie van een WeHelpen-balie is dat er iemand is die kan helpen om de gegevens in te voeren voor de inwoners die minder handig zijn met een computer.

In de bibliotheek van Akkrum kan iedereen terecht bij de WeHelpen-balie voor informatie en ondersteuning.

 • woensdag van 14.00 - 15.30 uur.
   

Bolsward

Bolswards Historie
Bolswards Historie
heeft als doelstelling het beheren van Bolswards Erfgoed en het vastleggen van de ontwikkelingen in de stad door de eeuwen heen.

Op de eerste verdieping van het bibliotheekgebouw vind je het archief- en documentatiecentrum van de Stichting Bolswards Historie.  

Iedere vrijdag van 14.00-16.00 uur is Stichting Bolswards Historie aanwezig in de bibliotheek (1e verdieping).
 

Heerenveen

HIP
In het Historisch Informatiepunt (HIP) op de 1e verdieping van de bibliotheek kun je je oriënteren op de geschiedenis van eigen dorp of streek. Leden van de Werkgroep Oud-Heerenveen geven praktische en inhoudelijke ondersteuning en verzorgen tentoonstellingen. In samenwerking met de bibliotheek worden ook lezingen verzorgd.

Bibliotheek 100 jaar
In 2018 bestond de bibliotheek van Heerenveen 100 jaar. Speciaal voor die gelegenheid is er een pagina gemaakt met een overzicht van de bibliotheek door de jaren heen.
 

Sneek

VHS
De Vereniging Historisch Sneek (VHS) is gevestigd in de kelder van de bibliotheek. Van daaruit worden verschillende activiteiten ontplooid. De belangrijke activiteit van de VHS is het inventariseren, bijhouden en ontsluiten van historische gegevens over Sneek en omgeving.

Open: dinsdag t/m vrijdag 13.30-16.00 uur.

Ut Sneeker Muurke
Ut Sneker Muurke heeft een plekje in de hal van de bibliotheek en bestaat uit "herinner-dingen" die zijn ingebracht door bewoners van de voormalige gemeente Sneek.

Joure

In februari 2019 bestond de bibliotheek van Joure 50 jaar. In 1969 werd nl. het bibliotheekgebouw aan de Geert Knolweg geopend.

Om te voldoen aan de eisen voor de rijkssubsidie moest een bibliotheek een leeszaal hebben. Dit was niet te realiseren in de Villa op dezelfde plaats. Openbare Bibliotheek en Leeszaal was vanaf dat moment de officiële benaming.

Via onderstaande link vind je in vogelvlucht de geschiedenis van de bibliotheek in Joure.