Nederland Leest

Kleine geschiedenis, grote verhalen.

 

Duik in je eigen geschiedenis met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van je eigen familie of van de stad of streek waarin je woont.


Cadeau

Het is een mooie traditie. Tijdens Nederland Leest krijg je als bibliotheeklid een boek cadeau. Nederland Leest startte in 2006 met Frank Martinus Arion.

Jan Wolkers, Jacoba van Velde, Remco Campert, Maarten 't Hart, Hella Haasse en anderen volgden in de jaren daarna. Het Zwijgen van Maria Zachea is dit jaar ons cadeau.

Vanaf 5 november zijn onze bibliotheken gesloten en kun je het cadeau niet afhalen. Zodra we weer open gaan ligt het voor je klaar.

Cadeau van de Bibliotheek

Het Zwijgen van Maria Zachea

In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze literaire non-fictie van Judith Koelemeijer krijg je in november cadeau van de bibliotheek.

Bekijk dit boek

Podcast : Dwaalspoor

Wat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer fietste de wereld rond en schreef hier het boek Dwaalspoor over. Cecile Steenwijk in gesprek met Marica van der Meer over haar reis en boek in deze podcast.

Download de podcast

Waar is dit in Sneek?

Speciaal voor Snekers en liefhebbers van Sneek heeft Vereniging Historisch Sneek een fotoquiz samengesteld. Wil je meedoen, klik dan op de link.

Naar de fotoquiz

Waar is dit in Heerenveen?

Ook voor Heerenveen is aan de hand van oude foto's een fotoquiz samengesteld i.s.m. Museum Heerenveen. Klik op de link om mee te doen.

Naar de fotoquiz


Momenteel is het lastig voor schrijvers een bibliotheek te bezoeken om voor te lezen, geïnterviewd te worden en met hun lezers in gesprek te gaan. Ontmoet Schrijvers Online is hier een mooi alternatief voor.

Ontmoet Schrijvers Online is een serie online interviews met schrijvers, georganiseerd door bibliotheken en Probiblio. Gedurende vier weken kan het publiek deze schrijvers via een webinar ontmoeten en vragen stellen.
 

Raoul de Jong

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in  wonderen. Raouls vader vertelt hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.

Simone van Hulst praat met Raoul over zijn familiegeschiedenis, de duisternis van het slavernijverleden en de kracht die hij haalt uit Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden.

Het gesprek kun je via de link hieronder terugzien.

Judith Koelemeijer

In november leest heel Nederland één boek: Het zwijgen van Maria Zachea. Judith Koelemeijer, de schrijfster van dit geschenkboek, debuteerde hier in 2001 mee. Judith Koelemeijer is een echte verhalenverteller! Sinds enkele jaren werkt zij aan de biografie van Etty Hillesum (1914-1943), de bekende Joodse schrijfster van dagboeken en brieven. De publicatie van deze biografie wordt verwacht in 2021.

Alek Dabrowski gaat in gesprek met Judith over haar leven en de boeken die ze schreef.

Het is helaas niet mogelijk dit gesprek terug te zien.

Murat Isik

Registreer je hier

Murat Isik debuteerde in 2012 met Verloren Grond, maar brak in 2017 door met zijn omvangrijke roman Wees onzichtbaar, waarin hij het verhaal vertelt van een jongen die opgroeit in de Bijlmer. De jongen is van Zaza-Turkse afkomst, zijn vader is een tiran en hij wordt gepest op school. Toch weet hij zich te ontwikkelen tot een rechtenstudent. Mijn moeders strijd was in 2019 het Boekenweekessay. Onlangs
kwam hier een uitgebreide versie van uit.

Hetti Koster gaat in gesprek met Murat Isik over zijn werk en zijn familie.

Het gesprek kun je via de link hieronder terugzien.

Susan Smit

Registreer je hier

Susan Smit beschrijft in haar nieuwe historische roman Tropenbruid het levensverhaal van weesmeisje Anna. Op een dag reageert Anna op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt ze al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden.

Carolien van Egmond gaat met Susan Smit in gesprek over het grote verhaal dat achter deze ogenschijnlijke kleine geschiedenis schuilgaat.

Het is helaas niet mogelijk dit gesprek terug te zien.

Dwaalspoor : Een vrouw op haar fiets alleen de wereld rond

Wat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar verjaardagsfeestje de verkeerde kant om naar huis te fietsen en daar een boek over te schrijven. Oorspronkelijk zou Marica van der Meer haar boek presenteren in de bibliotheek van Heerenveen. Dat kan helaas niet doorgaan. Collega Cecile Steenwijk ging met haar in gesprek over haar boek en haar reizen. Hiervan vind je binnenkort een podcast op deze pagina.


Tips van de redactie

Je persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Met behulp van Delpher kan je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s.

In gesprek over boeken

Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit zetten zich dit najaar in voor de campagne Nederland Leest. Ze gaan het gesprek aan over boeken, het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen en het bijbehorende geschenkboek. 
Meer geïnteresseerd in e-books? Kijk dan onderaan deze pagina.

  • Alfred Birney

  • Hans Goedkoop

  • Susan Smit

Nederland Leest Junior

Dwars door de storm

In 1953 gaat de Molukse Jacob met zijn familie in Groningen wonen. Hij leert op school Tjakkie kennen en ze worden vrienden. Beiden hebben een droom waar hun ouders niet achter staan. Vanaf ca. 10 jaar.

Bekijk dit boek

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten

E-books van Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit


e-book Dwars door de storm

Nederland Leest Junior

In 1953 gaat de Molukse Jacob met zijn familie in Groningen wonen. Hij leert op school Tjakkie kennen en ze worden vrienden. Beiden hebben een droom waar hun ouders niet achter staan. Vanaf ca. 10 jaar.

Bekijk dit e-book