Artificiële Intelligentie

Al onze AI-activiteiten

Greenscreens, VR-brillen, weerbaarheid op het net, de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op sociale media en fake news.

Naar de agenda


Cursussen over AI

Gratis cursus Artificiële Intelligentie

Prachtig initiatief, voor iedereen gratis toegankelijk na registratie. Met een basiscursus: "op zoek naar de feiten en fictie over kunstmatige intelligentie en wat het gaat betekenen voor jouw werk?". Verdere verdieping: "de discussie over wat ethisch verantwoord is, moeten we niet overlaten aan techbedrijven." En nog meer.

Naar de Nationale AI-cursus

Cursussen over AI van de AI-NL-Coalitie

De AI-NL-Coalitie biedt cursussen aan gericht op het ontwikkelen van je kennis over en toepassing van AI in bepaalde sectoren zoals onderwijs, logistiek en gezondheidszorg. Zowel gratis als betaald.

Naar het cursusoverzicht

Cursus Goodhabitz Digitale Transformatie (voor bibliotheekleden)

Wat hebben alle succesvolle bedrijven van deze tijd gemeen? In de Masterclass ‘Digitale Transformatie’ geeft Jim Stolze het antwoord.

Naar de cursus

Cursus Goodhabitz Artificial Intelligence (voor bibliotheekleden)

AI is overal. Maar wat is het en wat kun je ermee? Deze training neemt je mee in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Naar de cursus


Video’s over Artificiële Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie voor dummies

De macht van kunstmatige intelligentie

Hoe blijven we kunstmatige intelligentie de baas?


Podcasts


Lezen over Artificiële Intelligentie

 • Emiel de Wild Toen mijn broer een robot werd

  Tijs is zijn broer Dennie verloren, en zijn ouders halen een robot in huis die praat en beweegt zoals Dennie om de pijn te verzachten. Tijs bedenkt een plan om van de robot af te komen. Vanaf 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Esther van Lieshout Het AI-incident

  In de nieuwe school van Dexter, Finn en Han wordt alles geregeld door een supercomputer. Er zijn rolbanden in de gangen, een robotconciërge en ze krijgen virtual reality-gymles. Als de leraren ineens heel vreemd doen en het gevaarlijk wordt tijdens de geschiedenisles, gaan de vrienden op onderzoek uit.Met weetjes over artificiële intelligentie. Vanaf...

  Gedrukt boek

 • Marco Kunst Offline

  Mike verhuist in 2046 naar Nieuw Babylon, een door computers en robots gebouwde stad. Zijn vriendin Demer blijft achter in de Aardelaar, waar alles nog handmatig gebeurt. Dan krijgt Mike een verontrustende waarschuwing en opdracht van een mysterieuze man. Mike moet de ondergang van de mensen verhinderen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

 • Shane Hegarty Bot

  Speelgoedrobot Bot (ik-persoon) wordt wakker op een schroothoop. Kan hij zijn oude thuis, bij Roos die zo blij met hem was, weer terugvinden? Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

 • Shane Hegarty Bot

  Speelgoedrobot Bot (ik-persoon) heeft met zijn robotvrienden Gust en Nik en elektronische hond Smartie de schroothoop overleefd. Als ze op zoek zijn naar een nieuwe neus voor Gust, vinden ze een oude, kapotte robot. Ze noemen hem Roest en willen hem opvrolijken. Met veel stripachtige tekeningen in zwart-wit. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

 • Ton Wilthagen Roosbot

  Roos wil geen mens meer zijn, maar een robot: Roosbot. Maar hoe denken robots, en hoe kunnen mensen en robots met elkaar samenwerken? Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Sam Copeland Nila en het antwoord op echt alles

  Nila (10, ik-persoon) heeft veel vragen, sinds haar moeder is overleden. Bijvoorbeeld of haar vader ooit weer gaat praten. Dan vindt ze een bijzonder apparaatje dat alle antwoorden weet. Met hulp van deze Athena vindt Nila oplossingen voor haar problemen. Maar iemand wil Athena terug. Met veel zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Mirjam Mous H@ck

  Holden (17) en zijn zus Prissy (15, afwisselend ik-persoon) ontdekken dat de regering de bevolking van de zogenaamd perfecte maatschappij Paradise onder de duim houdt met medicijnen. Prissy probeert met bevriende hackers de regering uit te schakelen, maar dat heeft rampzalige gevolgen. Kunnen ze ontsnappen uit Paradise? Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Tanja de Jonge Cyberboy

  Kevins vriend Bjorn is voor zijn ogen onder een vrachtauto gekomen. In het ziekenhuis werd hij hersendood verklaard. Twee jaar later komt Bjorn ineens als nieuwe leerling Kevins klas binnen. Maar Bjorn lijkt wel een andere persoon geworden. Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

 • Mirjam Mous H@ck

  Na onrustige jaren, waarin de wereld bijna ten onder ging aan natuurrampen en bestuurlijke chaos, is een nieuwe wereldorde ontstaan. De leiders zorgen ervoor dat mensen in harmonie samenleven en zich keurig aan de regels houden. Holden (17) en zijn zusje Prissy ontdekken dat er vreemde dingen gebeuren in de perfecte maatschappij waarin ze leven. Vanaf...

  Gedrukt boek

 • Amy McCulloch Jinxed

  Lacey wil later gaan werken bij het bedrijf dat de baku heeft uitgevonden: een smartphone in de vorm van een robothuisdier. Als ze een kapotte baku vindt en deze repareert, zet ze haar leven op zijn kop. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Amy McCulloch Bevrijd

  Het grote ICT-bedrijf Moncha heeft een nieuwe update voor de robothuisdieren, baku's. Maar Lacey, gewaarschuwd door haar eigenzinnige robotkat Jinx, kent de kwalijke gevolgen daarvan voor de eigenaars. Samen met haar vrienden probeert ze de duistere plannen van Moncha te voorkomen. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Hank Green Een zeer opmerkelijk verschijnsel

  April May (ik-figuur) maakt een video-opname van een groot beeld in New York, dat plotseling verschenen is. De video wordt zeer succesrijk op internet wanneer blijkt dat overal ter wereld op het zelfde moment hetzelfde beeld is verschenen. Maar het internetsucces stijgt haar naar het hoofd. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Hank Green Een mooie vreemde ontdekking

  Na de dood van April en het verdwijnen van de Carls, gaan Andy, Maya en Miranda ieder hun eigen weg. Maar dan is er opeens opzienbarend nieuws over April en gaan de vrienden samen met Carls de strijd aan tegen een grotere dreiging. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Pamela Sharon Wie ik gisteren was

  Yara (17, ik-persoon) krijgt de diagnose CVS (chronisch vermoeidheidssydroom). Ze vlucht in de game Evol, een virtuele wereld waarin je zelf de hoofdrol speelt. Maar wil ze nog terugkeren naar de echte wereld? Dan ontmoet ze Finn, een jongen van school. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Ursula Poznanski Erebos

  Nick (ca. 16) krijgt de geheime game 'Erebos' in handen. Als je de opdrachten van de game niet uitvoert, word je uit het spel gegooid. Met alle gevolgen van dien in de werkelijke wereld... Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Ursula Poznanski Erebos ontwaakt

  Student Nick ziet tot zijn verbazing een app op zijn telefoon verschijnen. Een app die zijn leven, net als het computerspel Erebos, volledig overneemt. Hij laat je spelen om je baan, studie, vriendin en zelfs je leven! Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

Romans

 • Maxim Februari Klont

  Een mediagenieke man oogst wereldwijd succes door zijn artikelen en lezingen over digitale technologie.

  Gedrukt boek

 • Tatiana de Rosnay Bloemen van de duisternis

  Een oudere schrijfster belandt in een wooncomplex waar ze het gevoel heeft continu geanalyseerd en beïnvloed te worden.

  Gedrukt boek

 • Ian McEwan Machines zoals ik

  In een alternatief Engeland in 1982, waarin Argentinië de Falklandoorlog heeft gewonnen, koopt een man een van de eerste androïdes (robotmensen) die direct verliefd wordt op de vriendin van de man.

  Gedrukt boek

 • Anja Sicking De visionair

  Een scholier ontwerpt een digitale bril waarmee de emoties van anderen te zien zijn, omdat hij ze zelf niet goed kan inschatten.

  Gedrukt boek

 • Kazuo Ishiguro Klara en de zon

  In een toekomstige wereld probeert een op zonne-energie werkende 'kunstmatige vriendin' een ziek meisje te redden, waarbij ze haar plichtsbesef ver doorvoert en de wereld om haar heen niet altijd goed interpreteert.

  Gedrukt boek

Spannend

 • Rob Hart Cloud

  Het gigantische bedrijf Cloud van een miljardair heeft alle economische macht in Amerika in handen en kan daardoor ook de politiek naar zijn hand zetten en mensen uitbuiten.

  Gedrukt boek

 • Auke Hulst De Mitsukoshi Troostbaby Company

  In de nabije toekomst voedt een man een robotmeisje op.

  Gedrukt boek

 • Steven James Vals geluk

  Een race tegen de klok van Naturals en Artificials moet een terroristische aanslag zien te vermijden

  Gedrukt boek

 • Ewoud Kieft De onvolmaakten

  Gena, een kunstmatige intelligente applicatie, vertelt over de verdwijning van de aan haar toegewezen man.

  Gedrukt boek

 • David Lagercrantz De val van Turing

  Als de jonge rechercheur Corell in de jaren 50 van de 20e eeuw het lichaam van de beroemde wiskundige Alan Turing vindt, legt hij zich niet zomaar neer bij de conclusie zelfmoord.

  Gedrukt boek

 • Django Mathijsen Roborecht

  Een robottenprogrammeur in de nabije toekomst wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristische aanslag en komt in allerlei moeilijke situaties terecht als hij probeert klaarheid in deze zaak te brengen.

  Gedrukt boek

Informatief

Informatief

 • Alex Garland Ex_Machina

  Een 24-jarige programmeur wordt door zijn baas onderworpen aan een dubieus experiment waarbij hij te maken krijgt met een intelligente robot die eruit...

  Film

 • Shawn Levy Free guy

  Bankbediende Guy ontdekt dat hij een NPC is, een non-playable character in het videospel ‘Free city’. Kan hij samen met Molotov Girl zijn wereld redden...

  Film

 • Kogonada After Yang

  Yang is de geliefde robot die Jake gekocht heeft voor zijn adoptiedochter. Vanwege een defect bij Yang gaat Jake op zoek naar een manier om deze te herstellen,...

  Film

The Social Dilemma

Documentaire uit 20202, te zien via Netflix. Met (voormalige) werknemers van tech-giganten als Google, Facebook e.d. Kritisch over de gevolgen en invloed van sociale media.