Voltooid Leven

  • Voltooid leven

    De Friese Bibliotheken gaan gezamenlijk in op het thema voltooid leven. In dit kader vinden er door heel Friesland activiteiten plaats. Deze activiteiten worden georganiseerd als randprogramma bij de Pier21-voorstelling "It wie op in simmerjûn".


  • Leen een Fries, thema: ‘It wie in simmerjûn’

    Ontmoet de acteurs, schrijver en regisseur van ‘it wie in simmerjûn’ tijdens een groepslening van Leen een Fries. Ze vertellen over hun persoonlijke betrokkenheid bij de thema’s ‘voltooid leven’ en ‘maakbaarheid van het leven’.

Wie kun je lenen?

Hieronder vind je vier LeenFriezen die alleen te leen zijn op de aangegeven dag. Je kunt ze lenen via de link onder hun naam. Je gaat dan naar de website van Leen een Fries. Als je nog niet een account hebt, dan kun je die meteen aanmaken.

Het lenen is helemaal gratis.

Wie, wanneer en waar?

Wie, wanneer en waar?

Digitaal dossier vrijwillig levenseinde

Wat zegt de wet over over euthanasie en voltooid leven? Waar vind je hulp als je vindt dat je leven voltooid is en euthanasie wilt plegen? In het digitaal dossier van dbieb vind je informatie en een plek om het debat met elkaar aan te gaan.


Ouderen in woord en beeld

Een tentoonstelling waarin een beeld wordt gegeven van ouderen boven de 80 jaar. Twintig ouderen uit Balk en directe omgeving zijn geïnterviewd en hun verhaal is opgeschreven. De verhalen vertellen u hoe deze mensen in het leven staan.

In Bibliotheek Balk tot 31 maart 2019

Rouwfotografie

Bij een uitvaart van een dierbare maak je niet alles bewust mee. Echter, bij afscheidsfotografie wordt er een herinnering vastgelegd van een bijzondere dag. Een beeldverhaal waarin de bijzondere momenten worden weergegeven.

Rob de Joode heeft zich gespecialiseerd in rouwfotografie en legt deze momenten vast.

Bibliotheek Makkum
Vanaf 4 februari tot 1 maart

Rouwsieraden

Een maand lang zijn er rouwsieraden te bekijken in de vitrines. Op vrijdag 1 maart (Ferdivedaasje op freed) komt Ysbrandt van Slooten vertellen over de gebruiken die erbij horen.

Van Slooten is in zijn dagelijks leven beheerder van het Bezoekerscentrum in Hoogebeintum, maar heeft al ruim 40 jaar lang materiaal verzameld, dat annex is met rouwsieraden en rouw-gebruiken.

Bibliotheek Wommels,
loopt af op 1 maart 2019


  • Voltooid leven

    Lezingen, exposities en gespreksavonden over zelfbeschikking en euthanasie

Zelfbeschikking - een voltooid leven

In deze dialoog gaat Johan Blaauw (Huys Ter Swaach) met mensen in gesprek over omgaan met de dood. Kan iemand zelf kiezen hoe hij/zij het leven wil eindigen? Welke rol spelen de naasten in dit proces? En hoe werkt dit in de praktijk?

Met jarenlange praktijkervaring gaat Blaauw graag met de aanwezigen het gesprek aan.

Bibliotheek Gorredijk
Vrijdag 1 maart - 15.00 uur
Gratis toegang

Een uitvaart regelen? Het kan ook anders

Anne Joosse uit Koudum van uitvaartfryslan.nl vertelt over haar ervaringen en vooral de mogelijkheden bij een hedendaagse uitvaart. Er is tegenwoordig meer mogelijk dan u denkt.

Bibliotheek Koudum
Donderdag 7 maart - 15.00 uur
Gratis toegang

Zelfbeschikking - een voltooid leven

In deze dialoog gaat Johan Blaauw (Huys Ter Swaach) met mensen in gesprek over omgaan met de dood. Kan iemand zelf kiezen hoe hij/zij het leven wil eindigen? Welke rol spelen de naasten in dit proces? En hoe werkt dit in de praktijk?

Met jarenlange praktijkervaring gaat Blaauw graag met de aanwezigen het gesprek aan.

Bibliotheek Beetsterzwaag
Donderdag 7 maart - 15.00 uur
Gratis toegang

Zelfbeschikking - een voltooid leven

Gerben Hoogterp is geestelijk verzorger in ziekenhuis Tjongerschans; zijn werk bestaat er uit om over een waardig levenseinde in gesprek te gaan met patiënten, naasten en medewerkers.

Bibliotheek Heerenveen
Maandag 11 maart - 19.30 uur
Gratis toegang

Lezing André Poortman

André Poortman is theoloog, afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Momenteel promoveert hij bij  Damiaan Denys en Els van Wijngaarden op het thema voltooid leven en mensbeelden aan het UMC Amsterdam. Het onderzoek wordt gedaan op het snijvlak van theologie, filosofie en psychiatrie.

In zijn lezing zal hij ingaan op dit thema.

Bibliotheek Joure
Donderdag 14 maart - 19.30 uur

Gratis toegang

Lezing Annegreet van Bergen

Een lezing van Annegreet van Bergen over haar laatste boek: Het goede leven. Hierbij vertoont zij lichtbeelden.

Ook heeft zij het boek: Mijn moeder wilde dood over zelfbeschikking geschreven.

Bibliotheek Bolsward
Vrijdag 29 maart -  20.00 uur

Leden € 7,50 / Niet-leden € 10,-

"Als je zelf mag bepalen hoe je je leven wilt leiden, mag je dan ook zelf bepalen wanneer je leven voltooid is? En wat komt er op je af als je de regie in eigen hand houdt?"

Matinee zondag 24 maart

De Friese Bibliotheken organiseren op 24 maart een matinee over het thema voltooid leven in het Posthuis Theater in Heerenveen. Tijdens de middag zijn er verschillende sprekers met inspirerende verhalen om je aan het denken te zetten over dit thema.

Programma Matinee

De middag, begeleid door journaliste Barbara van Beukering, begint met het verhaal van Hedy d’Ancona. Zij vertelt over het vitaal doorbrengen van je laatste levensfase. Sander de Hosson, longarts en schrijver van het boek “Slotcouplet”, zal het hebben over de grens van de geneeskunde.

De worsteling van artsen

Ook artsen worstelen met dit thema. De derde spreekster is Pia Dijkstra, geboren Friezin en politica. Zij is voorvechter van een verruiming van het zelfbeschikkingsrecht en aanjager van het voltooid leven-debat.

Bibliotheekleden krijgen een korting van € 2,50 op de toegangsprijs. Hiervoor kun je deze code gebruiken: BIEBPAS.