Sinterklaas

Gooi wat in mijn schoentje...

Sinterklaas, ieder jaar weer een feest voor jong en oud! Dit jaar zal Sint anders gevierd worden dan we gewend zijn, maar 'As it net kin sa’t it moat, dan moat it mar sa’t it kin!' We zijn ongetwijfeld creatief genoeg om elkaar ook dit jaar te verrassen met een aardigheidje, iets lekkers of een mooi gedicht. Op deze pagina vind je de mooiste prenten- en liedjesboeken, films, e-books en luisterboeken die de Bibliotheek in haar Sinterklaascollectie heeft.

Boekentips van onze redactie

 • De vrienden van Sinterklaas

  Sjoerd Kuyper

  Broes wil met zijn vader naar de intocht van Sinterklaas. Maar papa is al bij Sint. Hij is naar de Pietenschool geweest. Nu mag hij Sinterklaas helpen en ook nog zelf kiezen welke kleur hij krijgt! Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De vrienden van Sinterklaas

 • Boer Boris een paard voor Sinterklaas

  Ted van Lieshout

  Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief aan Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak op hijsen om zijn draf op de nok te oefenen. Maar dat valt vies tegen, want Knol blijkt hoogtevrees te hebben......

  E-book

  Bekijk details van Boer Boris een paard voor Sinterklaas

 • Pom Ti Dom viert Sinterklaas

  Kim van Kooten

  De verwende prinses Mieke krijgt altijd alles wat ze wil hebben, totdat Sinterklaas ingrijpt. Oblong prentenboek met kleurige, collageachtige illustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Pom Ti Dom viert Sinterklaas

 • De zus van Sinterklaas

  Tiny Fisscher

  Bijna niemand weet het, maar Sinterklaas heeft een tweelingzus: Klaasje. Zij wil ook graag eens mee naar Nederland, bijvoorbeeld als hulpsinterklaas. Maar volgens Sint kunnen vrouwen geen Sinterklaas zijn. Daar is Klaasje het niet mee eens… Met veel grappige kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De zus van Sinterklaas

 • Het kleinste pietje

  Sjoerd Kuyper

  De vader van Broes is vriend van Sinterklaas. Broes wil ook als piet helpen! Als zijn vader met andere ouders en familieleden vertrekt naar Spanje, gaat Broes stiekem mee. Prentvertelling met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het kleinste pietje


Boek van de maand

Vivian den Hollander Daar is Sinterklaas!

Tijs (3) gaat samen met zijn zus Hanna (5) en vader naar de intocht van Sinterklaas. Hanna legt uit wat er allemaal gebeurt. Ze zetten hun schoen en zowel thuis als op school is het feest. Maar hoe weten ze nu wanneer het pakjesavond is? Voorleesverhaal...

Bekijk dit boek

Boeken met Sinterklaasliedjes

Het vrolijke Sinterklaas liedjesboek

Liedteksten van twintig bekende sinterklaasliedjes. Met muzieknotatie voor zang en vlotte kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 t/m 8 jaar.

Het Sinterklaas meezingboek

Veertien liedteksten van bekende sinterklaasliedjes. Met grote afbeeldingen in kleur van o.a. figuren in fimoklei. Vanaf ca. 3 t/m 6 jaar.

O, kom er eens kijken

Liedteksten van vijftien bekende en nieuwe sinterklaasliedjes. Met liedjes op cd en collageachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 t/m 8 jaar.

Meer weten over Sinterklaas

Bette Westera Hoe oud is Sinterklaas?

Hoe oud is Sinterklaas? Waarom zijn de pieten niet meer allemaal zwart? In zes verhalen stelt Mees allerlei kritische vragen over Sinterklaas aan zijn ouders. Met informatie en kleurrijke illustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Guy Daniëls, Ina Hallemans Lust Sinterklaas speculaas?

Bundel met verhalen, liedjes, recepten, informatie over en een interview met Sinterklaas. Met tekeningen en foto's in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.

Bram van der Vlugt Sinterklaas bestaat!

Belevenissen en anekdotes van de acteur die jarenlang Sinterklaas vertolkte in de tv-uitzendingen van de jaarlijkst intocht van de Goedheiligman.

Liedjes over Sinterklaas op Muziekweb

"Het is tijd om een verlanglijstje samen te stellen, je schoen te zetten en lekker veel pepernoten te eten. Terwijl je dat allemaal doet, kun je naar deze Sinterklaas playlist luisteren. Muziekweb wenst iedereen een fijn Sinterklaasfeest toe! "

Naar de liedjes

Prentenboeken over Sinterklaas


Sinterklaasboeken voor kinderen vanaf 4 jaar

Het Sinterklaasjournaal

Vanaf 9 november is het Sinterklaas journaal weer op TV te zien. Hieronder vind je de link naar het Sinterklaas journaal.

Sinterklaasjournaal Podcast

Luister je liever naar een podcast? Gelukkig heeft het Sinterklaasjournaal dat ook geregeld! 

Sinterklaasboeken voor kinderen vanaf 6 jaar (leesniveaus E-S, E-M3 en E-M4)


Sinterklaasboeken voor kinderen van 6 t/m 8 jaar (bibliotheek leesniveau A)


Maranke Rinck SuperSint

Marie houdt veel van boeken, vooral van stripboeken die over superhelden gaan. Als ze samen met haar vader de hond uitlaat in het park, ontmoeten ze een oude man. Hij vertelt verhalen over Sinterklaas, maar hoe komt het dat hij die zo goed kent? Prentenboek...

Bekijk dit boek
E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen. En luisterboeken downloaden via de LuisterBieb-app. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten


Luisterboeken over Sinterklaas