Oorlog in Oekraïne

Deze pagina vertalen in het Oekraïens

Vertaal

Перекладіть українською

На сторінку


RefugeeHelp

Naar de website van Refugee help

"Het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten."

E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Luister en leer

Naar de website van Kleurrijker

"Luister en leer is een taalprogramma dat kosteloos beschikbaar is gemaakt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Om kennis te maken met de Nederlandse taal; alleen of met een vrijwilliger / docent."

Prentenboeken in het Oekraïens

"Hier vind je audio-vertalingen van mooie prentenboeken. Deze vertalingen zijn met veel liefde gemaakt door vrijwilligers en worden door hen aan je voorgelezen. Veel luisterplezier!"

Naar de vertaalde en voorgelezen prentenboeken

Communicatiekaart

Download de Communciatiekaart

Als je elkaar niet verstaat is dit een handig hulpmiddel om met aanwijzen toch te kunnen communiceren. Je kunt de kaart hier downloaden (4 Mb).
De kaart is afkomstig van Isaac-NF.

Nederlandse taal leren

Naar Oefenen.nl

"Bekijk onze praktische tips om Nederlands te leren en je snel thuis te voelen in de Nederlandse samenleving."

JeugdBieb

Naar de Jeugdbieb

Speciale pagina van de JeugdBieb in het Oekraïens, met kleurplaten, gratis lesmateriaal etc.

для українських дітей

Ukraina 24

Naar ziggo

Ziggo zendt deze nieuwszender uit kanaal 502.

"Ukraine 24 is a nationwide information and analytical TV channel, part of the Ukraine News Group media conglomerate."

Werken in Nederland

Ukrayina podcast

"In deze podcast gaat Victoria Koblenko op zoek naar antwoorden op de grote praktische uitdagingen waar Oekraïners voor staan in Nederland. In zowel Oekraïens, Russisch als Engels geven experts antwoord op vragen over werk zoeken, een bsn-nummer aanvragen."


Achtergronden en informatie over de oorlog


Lisa Weeda Aleksandra

roman

Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

Bekijk dit boek

Agnieszka Holland Mr. Jones

In 1933 krijgt de Welse journalist Gareth Jones toestemming voor een bezoek aan de Sovjetunie. Buiten weten van de autoriteiten reist hij naar de Oekraïne, waar hij getuige is van een grote hongersnood.

Bekijk deze film

Denktank van de Europese Unie

"This is a non-exhaustive collection of Think Tanks reports on the invasion of Ukraine, covering the period from February 2022 onwards, which is regularly updated."

War in Ukraine

Naar Russia invaded Ukraine

Website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, met regelmatige updates over de invasie van de Russen in het land. Engelstalig.

Factcheckers op Twitter

 • Peter Burger Twitteraccount

  "Onderzoekt journalistiek, broodjes aap & andere folklore | Factchecker @Nieuwscheckers | Doceert wetenschapsjournalistiek en brongebruik | Universiteit Leiden"

 • Marieke Kuypers Twitteraccount

  "Social media specialist | MA Media Studies | TikTok factchecks🕵🏻‍♀️"

 • Rudy Bouma Twitteraccount

  "Journalist @Nieuwsuur | Dutch public TV 📺 | Tuig van de richel | covering: disinformation & tech | extremism | nominatie Tegel 2020 "

 • Nieuwscheckers Twitteraccount

  "Factcheckers van de opleiding Journalistiek & Nieuwe Media van de Universiteit Leiden checken de feiten in het nieuws."

Podcasts

 • BNR Perestrojkast Luister

  BNR Perestrojkast is een over Midden- en Oost-Europa. Van Praag tot aan Vladivostok, en van Riga tot Tbilisi.

 • Vranckx & Byloo Bekijk details

  'False flags', of hoe Poetin in Oekraïne een oude piratenstrategie toepast.

 • Nu.nl Luister

  "In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag."

 • De Ongelooflijke Podcast Luister

  "Alle ogen van de wereld zijn nu gericht op het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Met de invasie van de Russen op Oekraïens grondgebeid is een oorlog lang niet zo dichtbij geweest In deze podcast kijken...

 • Haagsch College Luister

  Annette en Mathieu bespreken met Han Dirk Hekking, Europa verslaggever van het FD, het Europese antwoord op de oorlog van Poetin.

 • Europa Draait Door Bekijk details

  Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit en hun wekelijkse podcast over Europa. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.


Uit onze collectie


Putin


E-books en luisterboeken - direct te leen

 • Heidi Blake From Russia With Blood

  Oligarch Boris Berezovski overleed onder verdachte omstandigheden; veiligheidsdienstmedewerker Aleksandr Litvinenko bezweek aan de gevolgen van een poloniumvergiftiging; Sergej Skripal, medewerker van een militaire inlichtingendienst, en zijn dochter Joelia werden blootgesteld aan zenuwgas. Ook buiten Rusland worden critici, opponenten en 'verraders'...

  Luisterboek (digitaal)

 • Fleur de Weerd Het land dat maar niet wil lukken

  Verslag van een Nederlandse journaliste (1985) van een reis door Oekraïne, met interviews met de bewoners waardoor een beeld ontstaat van het huidige Oekraïne.

  E-book

 • Heidi Blake From Russia with blood

  Journalistiek onderzoek naar de achtergronden en het verband tussen vijftien moorden op naar het Westen uitgeweken politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin.

  E-book

 • Robert Serry Standplaats Kiev

  Belevenissen van de eerste Nederlandse ambassadeur in de Oekraïne van 1992 tot 1996.

  E-book

 • Anne Applebaum Rode hongersnood

  Geschiedenis van de bewust door het Stalinbewind gecreëerde hongersnood in 1931-1933 in de Oekraïne die aan miljoenen mensen het leven kostte.

  E-book

 • Laura Starink De schaduw van de grote broer

  Het jaar 2014 was een dieptepunt in de verhouding tussen Poetins Rusland en het Westen. In Oekraïne sloeg de opluchting na Majdan om in verbijstering over Ruslands agressie. In Rusland verdween de euforie over de inlijving van de Krim door de roebelcrisis. Poetin noemde Euromajdan een `fascistische coup van de Kiev-junta . Ruslands selectieve verontwaardiging...

  E-book

 • Hubert Smeets, Laura Starink, Marc Jansen, Michel Krielaars Het Rusland van Poetin

  Rusland zit vast in een archaïsche machtsstructuur. De politiek in het Kremlin heeft heimwee naar de oude machtspositie uit de tijd van het communistische regime. Poetin lijkt te worden gedreven door wroeging en wraak. Dat werd pijnlijk duidelijk door de inlijving van de Krim en de hybride oorlog in Oost-Oekraïne. Wat drijft Poetin? Hoe ziet zijn "Russische...

  Luisterboek (digitaal)

 • Anne Doedens, Liek Mulder Krimoorlog

  Geschiedenis van de Krimoorlog tussen Turkije (gesteund door Engeland en Frankrijk) en Rusland om het schiereiland in de Zwarte Zee.

  E-book

 • Maarten van Rossem WO1 en Europa

  Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog analyseert historicus Maarten van Rossem de invloed van deze 'Grote Oorlog' op de Europese geschiedenis. Hij schetst in dit 2 uur durende hoorcollege een korte ontstaansgeschiedenis van WO1, de nieuwe Europese orde na de Vrede van Versailles en WO2. Hij toont daarbij in grote lijnen de gevolgen van...

  Luisterboek (digitaal)

 • Jan Hunin Niemandsland

  Sinds de door Rusland gesteunde rebellen in de zomer van 2014 vlucht MH17 neerschoten, is het Donetsbekken ondergedompeld in een uitzichtloze oorlog. Het gebied is al lang niet meer van Oekraïne, maar bij Rusland hoort het ook niet, wat de ellende alleen maar vergroot. De bewoners lijken het zich niet echt aan te trekken; ze hebben in hun geschiedenis...

  E-book

 • Johan De Boose De magie van de orthodoxie

  De Russisch-Orthodoxe Kerk spreekt bij velen in de westerse wereld sterk tot de verbeelding, ook bij schrijver en Rusland-kenner Johan de Boose. Voor dit verhaal reisde hij langs diverse plekken in Rusland om te ontdekken wat er schuilgaat achter de magie van de orthodoxie. En legt daarmee meteen bloot waarom het Kremlin zich zo verwoed bezighoudt met...

  E-book

 • Timothy Snyder De rode prins

  Biografie van de Habsburgse aartshertog Wilhelm (1895-1948) die tevergeefs tracht om koning van een onafhankelijk Oekraïne te worden.

  E-book

 • Peter d' Hamecourt Vladimir Poetin

  Journalistieke reportage over de opkomst en machtsuitoefening van de Russische politicus en de Russische politiek tussen 2000 en 2011

  E-book

 • Kysia Hekster De Poetinshow

  Kritische journalistieke analyse van de politieke en maatschappelijke situatie in Rusland onder premier Poetin.

  E-book

 • Masha Gessen De man zonder gezicht

  Journalistiek, kritisch verslag van Rusland onder het bewind van Poetin, gekenmerkt door intimidatie en corruptie.

  E-book