Maand van de Geschiedenis

De strijd

De eeuwige strijd tussen de seksen. In de 21e eeuw spitst het zich vooral toe op #MeToo en glazen plafonds. De Maand van de Geschiedenis kijkt terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?  

De verhalen

Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Verhalen over heksenvervolgingen, de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman: oktober 2019 draagt het thema Zij/Hij.

Niet schrikken mama

DEZE AVOND GAAT WEGENS ZIEKTE HELAAS NIET DOOR. Alma en Marita Mathijsen schreven het essay 'Niet schrikken mama' ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis. In deze briefwisseling tussen moeder en dochter onderzoeken zij de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis én in het heden. Op vrijdag 11 oktober vertellen zij er over in Museum Heerenveen.

Lees verder in de agenda

Zij/Hij op het voetbalveld

Voetbalclub Varg uit Ulsteinvik is net gepromoveerd naar de Noorse tegenhanger van de Eredivisie. De trainer zakt in elkaar op het trainingsveld en de club moet op zoek naar een nieuwe trainer. Helena Mikkelsen is succesvol als trainster van een team uit de vrouwencompetitie. Technisch directeur Espen Eide biedt haar een contract aan. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke trainer op het hoogste niveau in Noorwegen.

Lees verder op het blog


Van de website Maand van de Geschiedenis

De website bevat een schat aan informatie over het thema. We hebben er drie uitgelicht.

Achtergrondverhalen Zij/Hij

Heldinnen en vergeten vrouwen. Een selectie uit Historisch Nieuwsblad, Historiek en IsGeschiedenis.  

Food for thought Zij/Hij

Food for thought

Inspirerende en kritische columns van historici, wetenschappers, bloggers, journalisten, sociologen en filosofen.

Boekentips Zij/Hij

Boekentips

De allereerste vrouwenboekwinkel van Nederland, Savannah Bay,  selecteerde twaalf titels die je moet lezen.