Veel gestelde vragen

Veelgestelde vragen over maatregelen i.v.m. Corona

In verband met het Coronavirus volgt de bibliotheek de richtlijnen van het RIVM. Daarom zijn alle Friese bibliotheken gesloten t/m 28 april. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen rondom de maatregelen die de bibliotheek neemt met betrekking tot het Coronavirus.

Staat je vraag er niet bij, neem dan contact op met de klantenservice.


Openingstijden

Wanneer gaat de bibliotheek weer open?

Voorlopig blijven de bibliotheken gesloten tot 28 april. Als er aanleiding is om langer dicht te blijven, zullen we dit via de website, Facebook en nieuwsbrief communiceren. Wel is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de afhaalservice.

Zijn de andere bibliotheken in Friesland open?

Nee, alle Friese bibliotheken zijn gesloten.


Lenen, inleveren, reserveren en verlengen

Waar en wanneer kan ik mijn boeken inleveren?

Alleen als je gebruik maakt van de afhaalservice is er een mogelijkheid om boeken in te leveren.

Als je daar geen gebruik van maakt, kun je gedurende de sluiting van de bibliotheken je boeken niet inleveren. Zodra de bibliotheek weer open gaat, is het mogelijk ze weer in te leveren. De uitleentermijn wordt aangepast. We verzoeken je ook om de boeken niet in te leveren in de boekenbrievenbus.

De uitleentermijn van mijn boeken valt in de sluitingsperiode. Krijg ik nu een boete?

Nee, je krijgt geen boete omdat we een boetevrije bibliotheek zijn. Alle uitleentermijnen zijn met 6 weken verlengd. Dit betekent dat je de boeken 6 weken langer kunt houden dan de uitleentermijn die op je bon staat. Zodra de bibliotheek weer open is, kun je langskomen om de boeken in te leveren.

Zelf je boeken verlengen is dus niet nodig.

Kan ik een boek reserveren nu de bibliotheek gesloten is?

Nee, het is niet mogelijk om boeken te reserveren. Deze mogelijkheid is buiten werking zolang de bibliotheken gesloten blijven.

Reserveringen van buiten de provincie zijn ook opgeschort.

Kan ik nog reserveren buiten de provincie?

Nee, het landelijke aanvraagverkeer is voorlopig stilgelegd.

Er staat een reservering voor mij klaar. Wanneer kan ik die ophalen?

Je kunt het boek op dit moment alleen ophalen als je gebruik maakt van de afhaalservice. Vul daarvoor het formulier bij Optie 3 in.


Blijven lezen

Zijn er andere manieren om te blijven lezen?

Ja, die zijn er:

LuisterBieb: Met de LuisterBieb geniet u altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone, registreer met uw lidnummer. Zo krijgt u toegang tot 3600 luisterboeken. Tijdelijk zijn er een aantal extra boeken toegevoegd die ook niet-leden gratis kunnen beluisteren.
Meer lezen >

E-books: Voor het lezen van één van de 28.000 e-books van de online Bibliotheek op uw tablet of smartphone gebruikt u de e-booksapp van de Bibliotheek. Download de gratis app. Als u een e-book wilt lezen in de app, start u op de website van de online Bibliotheek. Dáár leent u een e-book. Open vervolgens de app op uw tablet of smartphone. Dáár leest u het e-book.
Meer lezen >

Delpher: Op Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.
Meer lezen >

Lezen met en voor je kind

Er zijn ook e-books en luisterboeken beschikbaar voor kinderen. Juist voor hen is het belangrijk om te blijven lezen nu de scholen gesloten zijn. Drie weken niet lezen, betekent een teruggang in leesniveau. Pak daarom eens vaker een boek, of probeer eens een andere manier van lezen (luisterboek, e-book of digitaal prentenboek) met de kinderen.

Daarnaast zijn er de volgende mogelijkheden:
Yoleo: hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo.
Meer lezen >

Bereslim: De boeken van Bereslim zijn geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 3 t/m 7 jaar waarin de verhalen tot leven worden gebracht met bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem. De digitale prentenboeken van Bereslim stimuleren de taalontwikkeling van kinderen.
Meer lezen >  

Cursussen en activiteiten

Alle geplande publieksactiviteiten inclusief cursussen, digitaalhuizen in onze vestigingen worden of uitgesteld of geannuleerd. Deelnemers en/of betrokkenen ontvangen z.s.m. vanuit onze organisatie bericht over het vervolg.

Entreegelden voor zover van toepassing, worden z.s.m. gerestitueerd.


Op de hoogte blijven

Hoe blijf ik op de hoogte?

We proberen je zo veel mogelijk op de hoogte te houden via de website, Facebook en onze nieuwsbrief.

Je kunt je abonneren op de nieuwsbrief via deze link.