Bolsward

Bibliotheek Bolsward in de Tiid; een fotoimpressie

Foto's Erik Jan Koopmans


Een honderdjarige

Bibliotheek Bolsward bestaat op 8 juni 100 jaar! Daarom zijn wij op zoek naar jouw verhaal over de Bibliotheek.

De bieb is door de jaren heen meerdere keren verhuisd en de regels van vroeger zijn absoluut niet meer te vergelijken met die van nu. Maar hoe anders was het toen eigenlijk? Wij zijn op zoek naar mensen die mooie, grappige of andere herinneringen hebben aan bibliotheek Bolsward en die deze verhalen met ons willen delen. Die verhalen krijgen dan een plekje op deze pagina en onze social media. Daarnaast worden ze opgenomen in een expositie in de nieuwe bieb in Cultuur Historisch Centrum De Tiid waarin de verandering van de bibliotheek in foto's en verhalen te zien zal zijn.

Stuur je verhaal in via onderstaande knop.


Verhaal van Janny Rollema Eizema


"In mijn kindertijd, ik ben geboren in 1929, was de bieb nog gevestigd boven het Ons Gebouw aan het Hengstepad, nu Broereplein. Toevallig woonden wij daar ook, dus de afstand was geen bezwaar. Maar er waren maar beperkte openingstijden, dus was het altijd druk. Onder aan de trap stond stond je al in de file, en treedje voor treedje kwam je uiteindelijk voor de balie terecht. Daar achter stond juffrouw Aaltje, een klein vrouwtje, die met haar zuster in het huis naast de bieb woonde.

Thuis hadden we een catalogus, daar kon je de boeken uitzoeken die je wilde hebben. Lijstje mee, en daar mee ging juffrouw Aaltje rustig aan de slag. Boek niet aanwezig, dan het volgende van het lijstje.
Niks lekker zelf uitzoeken, nee wachten. Maar we wisten niet beter. Ik ben vergeten hoeveel je per keer mee mocht nemen. Maar snel naar huis en lekker lezen."

Verhaal van Willy Boersma


"Zodra ik kon lezen was ik verkocht.
Eerst nog boekjes met veel plaatjes en weinig tekst maar allengs meer tekst en uiteindelijk verdwenen de plaatjes. Op school moesten we om de beurt hardop lezen, wat een ramp. Terwijl een kind zich hakkelend door de tekst worstelde, las ik al vast verder voor mezelf. Moest wel weten hoe het verder ging. Met als gevolg dat ik natuurlijk niet wist waar we waren als ik aan de beurt was. Reprimande van de juf.

Ik las alles wat los en vast zat.
Boeken van vriendinnen, boeken van de schoolbibliotheek en ik was natuurlijk lid van de bibliotheek. Grote vakantie, heerlijk, tijd om te lezen. Moest natuurlijk wel een dik boek zijn, anders had ik het zo maar uit. Dus de rij langs, niet wat lijkt leuk, maar welke is het dikst. Het heette Het testament van Old Shatterhand. Dat ging mee en ik heb het met plezier gelezen. Nog steeds is lezen mijn ultieme vorm van ontspanning."