Boezemvriendinnen

Een beha voor iedereen

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij vrouwen met een smalle beurs: bh's. Toch is dat een van de laatste dingen waar je geld aan uitgeeft als je een kleine beurs hebt. Daarom is Angelique Borghuis het initiatief 'Boezemvriendinnen' gestart.

Beha's doneren

Borghuis werkt in de armoedeproblematiek en zag dat de vrouwen die ze helpt soms helemaal geen bh hebben. Daarom is ze samen met Eline de Koning een inzamelactie gestart. Het doel is om goede bh's in te zamelen en die op een 'pasparty' te geven aan vrouwen die ze nodig hebben."En dat hoeven niet alleen dames te zijn die onder bewind staan. Als je rond moet komen van een WW-uitkering, kan je ook wel hulp gebruiken", zegt Borghuis.

Inleverpunt in Bibliotheek Sneek en Wommels
Ook de Bibliotheek in Sneek en in Wommels ondersteunt het initiatief. Er staat een grijze mand bij de ingang waar je tot 1 maart beha's in kunt doen. Dus heb je beha's liggen die zo goed als nieuw zijn maar die je nooit draagt? Breng ze langs in de Bibliotheek en maak een ander blij. 

Doneer bh's die onder in de lade beland zijn

Het is hartverwarmend om te zien hoe het initiatief wordt opgepakt door vrouwen uit alle lagen. Zo hebben de vrouwelijke gemeenteraadsleden de koppen bij elkaar gestoken en hun netwerk aangeboord. Daarbij gaat het niet om geld, maar om de bh's die gekocht zijn en net niet lekker zitten, die daarna onder in de lade terecht komen. Deze bh's kunnen ingeleverd worden in o.a. Leeuwarden en Grou. Nieuwe bh's of lingeriesetjes kunnen ook. Bij de grootste maten zijn de meeste tekorten.

'Pasparty' in Neushoorn Leeuwarden
Op 14 maart organiseren de Boezemvriendinnen een 'pasparty' in Neushoorn. Het gaat Borghuis niet alleen om het passen. "Het doel is gewoon dat die vrouwen op die dag een hapje en een drankje krijgen, even wat verwend worden. We zijn zelfs nog bezig met een goodybag, dat ze echt even een dagje uit zijn. En dan naar huis gaan met één of twee goed passende bh's."