Black Lives Matter

 • Black Lives Matter

 • Hallo witte mensen

  Anousha Nzume

  Pleidooi voor het erkennen en herkennen van alledaags racisme onder witte mensen in Nederland.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hallo witte mensen

 • Zwartkijkers

  Herman Vuijsje

  Kritische analyse van de opvattingen over het vermeende racisme in de Nederlandse samenleving.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zwartkijkers

 • Sterk door de liefde

  Martin Luther King

  Preken en een essay van de Amerikaanse predikant (1929-1968), voorvechter van gelijke rechten voor Afro-Amerikanen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Sterk door de liefde

 • Kinderen van zwarte bevrijders

  Mieke Kirkels

  Geschiedenis van de kinderen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Limburg zijn verwekt door zwarte militairen uit het Amerikaanse leger.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Kinderen van zwarte bevrijders

Artikel over rassenscheiding in Amerikaanse bibliotheken

Historicus Thomas Bersee schreef in het Bibliotheekblad een artikel over het verbod van zwarte Amerikanen om openbare bibliotheken te betreden. Zij konden alleen terecht in de "colored library". Op Issuu.com te lezen vanaf bladzijde 5.

Naar het artikel


Speelfilms te leen op dvd

Spike Lee BlacKkKlansman

Ron Stallworth krijgt als eerste Afro-Amerikaan een inspecteursfunctie in Colorado Springs waar hij een undercoveroperatie leidt bij de plaatselijke Ku Klux Klan.

Bekijk deze film

 • Sweet country

  Warwick Thornton

  Australië , 1929. Een Aboriginal die uit zelfverdediging een blanke kolonist neerschiet, vlucht de wildernis in.

  Film

  Bekijk details van Sweet country

 • Green book

  Peter Farrelly

  In 1962 komt een blanke uitsmijter in dienst als chauffeur en lijfwacht van de zwarte pianist Don Shirley. Tijdens een tournee door de zuidelijke staten van de VS krijgen ze te maken met racisme en hun onderlinge tegenstellingen.

  Film

  Bekijk details van Green book

 • The hate u give

  George Tillman

  Starr Carter (16) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood. Vanaf ca. 15 jaar.

  Film

  Bekijk details van The hate u give

 • Fences

  Denzel Washington

  In de jaren vijftig is een Afro-Amerikaanse vuilnisman in Pittsburgh verbitterd door discriminatie en heeft moeite zijn gezin bij elkaar te houden.

  Film

  Bekijk details van Fences

 • Dear white people

  Justin Simien

  Vier zwarte studenten op een overwegend blanke universiteit krijgen allen te maken met vooroordelen.

  Film

  Bekijk details van Dear white people

 • Detroit

  Kathryn Bigelow

  Tijdens rassenrellen in Detroit in de zomer van 1967 terroriseert de politie een aantal gasten in een motel en worden drie zwarte jongens doodgeschoten.

  Film

  Bekijk details van Detroit

 • The butler

  Lee Daniels

  Levensverhaal van een Afro-Amerikaanse butler die 34 jaar werkte op het Witte Huis en acht Amerikaanse presidenten diende. Aan de hand van dit verhaal wordt de rassenongelijkheid in de loop van de 20e eeuwse geschiedenis behandeld.

  Film

  Bekijk details van The butler

 • Blinded by the light

  Gurinder Chadha

  Een Britse tiener van Pakistaanse komaf groeit in 1987 op te midden van racisme en economische malaise en schijft gedichten om te ontsnappen aan de intolerantie in de stad en de starheid van zijn traditionele vader. De muziek van Bruce Springsteen inspireert hem om uiting te geven aan de dingen waar hij van droomt.

  Film

  Bekijk details van Blinded by the light

 • Chocolat

  Roschdy Zem

  Rafael ‘Chocolat’ Padilla vormt samen met George Foottit een succesvol clownsduo waarin hij de 'domme zwarte' moet spelen.

  Film

  Bekijk details van Chocolat

 • Marshall

  Reginald Hudlin

  In 1940 werkt Thurgood Marshall voor de burgerrechtenbeweging NAACP. Hij wordt naar een stad in het conservatieve Connecticut gestuurd om een zwarte chauffeur te verdedigen.

  Film

  Bekijk details van Marshall

 • Chez nous

  Lucas Belvaux

  Een wijkverpleegster in een stad in Noord-Frankrijk wordt overgehaald om namens een populistische partij lijsttrekker te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen.

  Film

  Bekijk details van Chez nous

Marten Luther King op bezoek in Nederland

Het Geheugen is een beeldbank op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis van Nederland. Altijd verrassend om in te grasduinen. Zo bracht Marten Luther King een bezoek aan Nederland in 1964. Met de link krijg je een overzicht van de collectie over segregatie.

Naar Het Geheugen


Young Adult

The hate u give

Angie Thomas

"The hate U give brengt je middenin de dagelijkse realiteit voor zwarte mensen in de grote steden of waar dan ook."

Naar de bespreking op mijnbieb.blog

 • Wraak

  Mats Wahl

  Anneli Tullgren, een extreem-rechtse politica, wordt neergestoken. De logische verdachte is Tove, een 14-jarig meisje wiens vader door Anneli is gedood. Maar is zij wel de dader? Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wraak

 • Echte Amerikaanse jongens

  Brendan Kiely, Jason Reynolds

  Als Rashad ten onrechte voor winkeldiefstal wordt opgepakt en mishandeld door een politieagent, belandt hij in het ziekenhuis. Is dat gebeurd omdat Rashad zwart is? En moet Quinn, die zelf wit is, actie ondernemen omdat hij gezien heeft wat er gebeurde, ook al kent hij de agent goed? Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Echte Amerikaanse jongens

 • Niet te stoppen

  Angie Thomas

  Net als Bri (16, ik-figuur) lijkt door te breken als rapper, verliest haar moeder haar baan en dreigen ze uit hun huis te worden gezet. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Niet te stoppen

 • Wat zou Martin doen?

  Nic Stone

  Justyce is een van de acht zwarte studenten op een prestigieuze witte school. Justyce’ kijk op de maatschappij verandert als zijn beste vriend zonder aanleiding wordt doodgeschoten. Hij begint een dagboek, gericht aan zijn held Martin Luther King. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat zou Martin doen?

 • Stukjes van mezelf

  Renée Watson

  De Afro-Amerikaanse Jade (16, ik-figuur) woont in een arme zwarte buurt, maar gaat dankzij een studiebeurs naar een dure witte privéschool. Daar loopt ze tegen racistische vooroordelen aan. Zal het haar lukken om haar eigen plek te vinden en zichzelf te zijn? Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stukjes van mezelf

 • Izzy + Tristan

  Shannon Dunlap

  Izzy (16) verhuist met haar familie van Manhattan naar Brooklyn, als eerste blanke familie. Daar wordt ze al snel verliefd op Tristan, die geld verdient met schaakwedstrijden voor zijn neef Marcus. Maar hun liefde komt onder druk te staan door een gewelddadige ruzie tussen Marcus en Izzy’s broer Hull. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Izzy + Tristan

 • Een bijna eindeloze afstand

  Tahereh Mafi

  Shirin (16) wordt op haar nieuwe school gezien als buitenstaander, omdat ze de enige is die een hoofddoekje draagt. Afgezien van haar broer is Ocean de enige die oprecht interesse in haar toont. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een bijna eindeloze afstand

 • Kwakoe

  Bart Römer

  De zwarte slaaf Thomas was in zijn kinderjaren bevriend met de zoon van de plantage-eigenaar. Maar daar komt verandering in als Jacob en Thomas verliefd worden op hetzelfde meisje. Dat heeft heel grote gevolgen. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Kwakoe

 • 67 seconden

  Jason Reynolds

  Shawn Holloman (19) is op straat vermoord. Zijn broer Will (15) wil wraak nemen op de vermoedelijke moordenaar, Carlson Riggs. Gewapend met Shawns pistool stapt Will in de lift. Maar tijdens de rit slaat de twijfel toe. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van 67 seconden

 • Onder de paramariboom

  Johan Fretz

  Een Nederlandse jongeman gaat op reis naar Suriname, het land waar zijn moeder vandaan komt.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Onder de paramariboom

Bovenstaande Young Adult ook als e-book te leen

Podcast VO leest

"Voor deze aflevering van ‘VO Leest!’ kiezen wij ervoor om de ingang die veel van deze boeken gebruiken, strijd, te laten voor wat het is. De strijd van BLM is belangrijk, maar wat alle leerlingen in het VO bindt is dat ze jong zijn, tiener- en puberproblemen hebben en hun plek moeten zoeken in deze wereld. Los van kleur zijn er zoveel andere dingen die hun aandacht vragen. Daarom verzamelden we boeken over gekleurde jongeren die hun eigen strijd strijden, hun eigen droom dromen en proberen gelukkig te worden in deze turbulente wereld. Gekleurde, maar o zo gewone jongere."

Naar de podcast


Leesboeken 9 tot 15 jaar

Maren Stoffels Race

River en Ties zijn beste vrienden. Maar deze zomer staat alles op zijn kop door de komst van Ravi. Overleeft hun vriendschap jaloezie, haat en gemene streken? Vanaf ca. 10 jaar.

Bekijk dit boek

 • Tori

  Brian Elstak

  De reuzenschildpad Jean-Michel is een echte verhalenverteller. Als uit de eieren die hij op het strand vindt drie mensenkinderen kruipen, voedt hij hen op als hun vader. Cel, Bones en Zi ondernemen een gevaarlijke tocht om Jean-Michels verhalen veilig te stellen. Gelukkig hebben ze magische hulpmiddelen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tori

 • Planeet Omar

  Zanib Mian

  Omar (ik-persoon) is net verhuisd en gaat naar een nieuwe school. Daar wordt hij gepest omdat hij moslim is. Maar als hij tijdens een schooluitje samen met pestkop Daniël verdwaalt in Londen, leren ze elkaar beter kennen. Met veel grappige stripachtige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Planeet Omar

 • Hoe mooi wit ik ben

  Dolf Verroen

  Maria (ik-figuur) krijgt op haar twaalfde verjaardag een jonge slaaf cadeau. Zij kan met hem doen en laten wat ze wil. Onder begeleiding van volwassenen voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hoe mooi wit ik ben

 • Pirouette in Paramaribo

  Humberto Tan

  Gerda (11) woont in Paramaribo en heeft een grote droom: ze wil ballerina worden. Ze verhuist naar Nederland om naar de zware dansopleiding in Den Haag te gaan. Ze moet heel veel oefenen en ze mist haar famillie. Zal haar droom uitkomen? Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Pirouette in Paramaribo

 • Race

  Maren Stoffels

  River en Ties zijn beste vrienden. Maar deze zomer staat alles op zijn kop door de komst van Ravi. Overleeft hun vriendschap jaloezie, haat en gemene streken? Vanaf ca. 10 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Race

 • Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn

  Davide Morosinotto

  In 1904 bestellen vier vrienden uit het zuiden van de VS uit een catalogus een revolver. In plaats van de revolver krijgen ze een oud kapot horloge toegestuurd. Als blijkt dat er een prijs uitgeloofd is voor dit horloge, besluiten ze naar Chicago te gaan om die op te halen. Zo begint een spannende reis. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn

 • De reis van Syntax Bosselman

  Arend van Dam

  Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De reis van Syntax Bosselman

 • De reis van Syntax Bosselman

  Arend van Dam

  Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  E-book

  Bekijk details van De reis van Syntax Bosselman


Arjen van Veelen

Amerikanen lopen niet

Van Veelen is nog nauwelijks gewend aan zijn nieuwe omgeving of de rellen in Ferguson breken uit. Tot zijn schrik vraagt het NOS Journaal hem voor een rechtstreeks verslag vanuit de voorstad.

Naar de bespreking op mijnbieb.blog

E-books, direct te leen

 • Brief aan de huichelaars die het racisme voeden

  Charb

  Polemische analyse door de in januari 2015 omgebrachte Franse cartoonist van Charlie Hebdo van de mening van linkse denkers die kritiek op de islam afdoen als islamofobie en racisme.

  E-book

  Bekijk details van Brief aan de huichelaars die het racisme voeden

 • Alles moet anders!

  Janneke Stegeman

  Theologisch essay waarin de voormalige Theoloog des Vaderlands zich uitspreekt over uitsluitingsdenken, lichamelijkheid, privileges van blanke Nederlanders en racisme.

  E-book

  Bekijk details van Alles moet anders!

 • Ik was Amerika

  Gustaaf Peek

  Tussen een zwarte Amerikaan en een met de Duitsers collaborerende Nederlander ontstaat een bijzondere vriendschap.

  E-book

  Bekijk details van Ik was Amerika

 • Tussen de wereld en mij

  Ta-Nehisi Coates

  In een brief aan zijn zoon zoekt een zwarte, Amerikaanse journalist naar antwoord op de vraag hoe je met een donkere huid kunt overleven in de Verenigde Staten, waar racisme nog steeds in de samenleving is verankerd.

  E-book

  Bekijk details van Tussen de wereld en mij

 • Nederland mijn vaderland

  Zihni Özdil

  Kritische essays over de multiculturele samenleving in Nederland, waarin vooroordelen en racisme nog steeds een rol spelen.

  E-book

  Bekijk details van Nederland mijn vaderland

 • Salomons oordeel

  Robert Vuijsje

  Een witte man van joodse afkomst, zijn zwarte vrouw en hun opgroeiende zoon die zich nadrukkelijk als zwart wil profileren, proberen hun positie te bepalen in de multiculturele samenleving, wat gevolgen heeft voor hun gezinssleven.

  E-book

  Bekijk details van Salomons oordeel

 • Wit is ook een kleur

  Sunny Bergman

  Verzameling van de beste columns van documentairemaakster Sunny Bergman, die gaan over racisme, huidskleur, meningsuiting en soms feminisme.

  E-book

  Bekijk details van Wit is ook een kleur

 • De kleur van je hart

  Katie Ganshert

  Vanwege problemen op een Amerikaanse middelbare school worden veel van de, grotendeels zwarte, leerlingen overgeplaatst naar een andere school in een rijkere buurt, wat leidt tot verontruste ouders en andere problemen.

  E-book

  Bekijk details van De kleur van je hart

 • Als de hond het spoor kruist

  Bill Cheng

  Als in 1927 een overstroming in het diepe zuiden van de Verenigde Staten een zwart gezin uit elkaar rukt, probeert een achtjarige jongen zich alleen staande te houden.

  E-book

  Bekijk details van Als de hond het spoor kruist

 • De vliegende neger & de kleine koningin

  Jan Boesman

  Biografie van de zwarte Amerikaanse baanwielrenner Marschall Walter Taylor (1878-1932) met behalve voor zijn sportieve prestaties ook aandacht voor zijn verbeten strijd tegen racisme.

  E-book

  Bekijk details van De vliegende neger & de kleine koningin

 • Een keukenmeidenroman

  Kathryn Stockett

  Als een jonge vrouw in het Mississippi van de jaren zestig van de 20e eeuw in het geheim een boek schrijft over de levens van de zwarte hulpen van haar vriendinnen, heeft dit voor iedereen grote gevolgen.

  E-book

  Bekijk details van Een keukenmeidenroman

 • The hate u give

  Angie Thomas

  Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood. Vanaf ca. 15 jaar.

  E-book

  Bekijk details van The hate u give

 • Ze noemden me duivelskind

  Elaine DePrince, Michaela DePrince

  Verhaal van de in Sierra Leone in erbarmelijke omstandigheden opgegroeide Mabinty Bangura die na haar adoptie door een Amerikaans echtpaar en ondanks racisme en vooroordelen zich als Michaela DePrince een plaats in de balletwereld verovert.

  E-book

  Bekijk details van Ze noemden me duivelskind

 • Amerikanen lopen niet

  Arjen van Veelen

  Geen land ter wereld dat zo als voorbeeld dient als Amerika. We volgen de politiek, media en gadgets daar op de voet. We kennen New York en Hollywood uit de films, en staan in de rij voor Starbucks en de nieuwste iPhone. Maar toen Arjen van Veelen naar St. Louis, Missouri verhuisde, trof hij een heel ander Amerika: een steenrijk derdewereldland. Hij...

  E-book

  Bekijk details van Amerikanen lopen niet


Vind meer tips online:


Angela Saini - Superieur

Waarschuwing tegen hedendaagse theorieën die de mensheid zouden verdelen in superieure en inferieure rassen qua huidskleur, intellect en cultuur. Deze titel moet landelijk worden aangevraagd.

Aanvragen