FabLab

  • FabLab & CoderDojo

    Al langer organiseren we CoderDojo's. Het FabLab in Sneek is nieuw, later dit jaar openen we FabLabs in Heerenveen en Joure.

Wat is een CoderDojo?

CoderDojo staat voor zélf programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken en meer, en is bedoeld voor alle toekomstige programmeurs van 7-17 jaar!

Meedoen aan CoderDojo is voor iedereen tussen de 7 en 17 jaar en is helemaal gratis!  

Waar vind je een CoderDojo?

Op dit moment organiseren we Dojo's in Heerenveen, Joure en Sneek. Later dit jaar beginnen we een Dojo in Bolsward.

CoderDojo heeft slechts één regel:
Boven alles: wees cool - pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen is niet cool!


Wat is een FabLab?

FabLab BMF is een digitale werkplaats waar je kunt ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Naast de inloop en doe middag is er een aanbod van activiteiten en workshops ontwikkeld voor jongeren en volwassenen. De jongeren leren op deze manier 21–eeuwse vaardigheden als onderzoeken, creatief/kritisch denken, programmeren en samenwerken.

Op dit moment heeft alleen de Bibliotheek in Sneek een FabLab. Later dit jaar hopen we FabLabs in Heerenveen en Joure te openen.

FabLab BMF Sneek

Het FabLab is om in te werken, te ontwerpen, inspiratie op te doen en kennis te delen.

  • Er is een lasersnijder om plaatmateriaal (bv hout of plexiglas) te snijden en graveren op basis van een computertekening.
  • Een 3D printer voor het printen van ontworpen 3D bestanden.
  • Een vinylsnijder voor maken van belettering, bestickering, of afbeeldingen voor het bedrukken van textiel met een hittepers.  

Wanneer kan ik terecht?

Alle actuele data van de inloop, doe middag en workshops vind je in de flyer. Die kun je hieronder downloaden.

Wil je meedoen aan een doe middag? Meld je hier aan door via de link hieronder een e-mail te sturen. Graag je naam, leeftijd, telefoonnummer en de datum waarop je wilt komen vermelden.
Je ontvangt een bevestigingsmail.

Meedoen aan een workshop? Houd dan de website in de gaten, daar staat op hoe je je hiervoor kunt opgeven.  
 

Meedoen?

Als je wilt meedoen aan een inloop- of doe middag kun je een mailtje sturen. Het aanmelden voor de workshops gaat via de agenda.

E-mail het FabLab

Programma FabLab

Hier vind je het programma van februari, maart en april

Programma FabLabWat staat er in het FabLab?

3D Printer

FabLab BMF beschikt over een gebruiksvriendelijke 3D printer van het merk Ultimaker 2+.

Met de 3D printer kun je 3D objecten printen van milieuvriendelijk kunststof PLA. De 3D printer heeft een print grootte van 223 mm x 223 mm x 205 mm. Uit de printkop wordt laagje voor laagje geprint.

De temperatuur, snelheid en coördinaten van de printkop worden bepaald door een G-code. De G-code is een computer gegenereerde code op basis van jou gemaakte 3D ontwerp.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de 3D printer zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de open source-software Cura.

Lasersnijder

FabLab BMF heeft een Budget 3050 60Watt CO2-lasersnijmachine dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in kleine werkplaatsen.

Met een lasersnijder kun je 2D ontwerpen en in 3D bouwen. De lasersnijder is zeer geschikt om te ‘leren door te maken’. ontwerpen en prototypen in papier of karton. Vervolgens kun je een mooi eindproduct zelf maken van meer solide materiaal als hout of plexiglas.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de lasersnijder zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de software RDWorksV8.

Vinylsnijder

De vinylsnijder in ons FabLab BMF is een GCC – Expert 24 II LX en snijdt vormen uit folies met een mesje tot 60cm breedte.

Het is geschikt voor stickervel, belettering en bedrukken van T-shirts met hittepers.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de vinylsnijder zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de software CutCreator 2.0.