FabLab

Meedoen

Als je wilt meedoen aan een inloop- of doe middag kun je een mailtje sturen. Graag je naam, leeftijd, telefoonnummer en de datum waarop je wilt komen vermelden. Je ontvangt een bevestigingsmail.

E-mail het FabLab

Programma

Download de flyer om te zien wanneer jouw favoriete workshop is. Het aanmelden voor de workshops gaat via de agenda. In de flyer het programma van september en oktober.

Programma FabLab


Wat is een FabLab?

FabLab BMF is een digitale werkplaats. Naast de inloop en doe-middag zijn er activiteiten en workshops ontwikkeld voor jongeren en volwassenen.
Jongeren leren op deze manier 21–eeuwse vaardigheden als onderzoeken, creatief en kritisch denken, programmeren en samenwerken.

Op dit moment heeft alleen de Bibliotheek in Sneek een FabLab. Later dit jaar openen we FabLabs in Heerenveen en Joure.

FabLab BMF Sneek

In het FabLab kun je ontwerpen, inspiratie opdoen en kennis delen.

  • Er is een lasersnijder om plaatmateriaal (bv hout of plexiglas) te snijden en graveren op basis van een computertekening.
  • Een 3D printer voor het printen van ontworpen 3D bestanden.
  • Een vinylsnijder voor belettering, bestickering, of afbeeldingen voor het bedrukken van textiel met een hittepers.

Tarieven FabLab BMF

Materiaalkosten tijdens de Doe-middag op een rij.

Tarieven

Huisregels FabLab BMF

We hebben een aantal huisregels die je alvast kunt inzien.

HuisregelsWat staat er in het FabLab?

3D Printer

FabLab BMF beschikt over een gebruiksvriendelijke 3D printer van het merk Ultimaker 2+.

Met de 3D printer kun je 3D objecten printen van milieuvriendelijk kunststof PLA. De 3D printer heeft een print grootte van 223 mm x 223 mm x 205 mm. Uit de printkop wordt laagje voor laagje geprint.

De temperatuur, snelheid en coördinaten van de printkop worden bepaald door een G-code. De G-code is een computer gegenereerde code op basis van jou gemaakte 3D ontwerp.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de 3D printer zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de open source-software Cura.

Lasersnijder

FabLab BMF heeft een Budget 3050 60Watt CO2-lasersnijmachine dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in kleine werkplaatsen.

Met een lasersnijder kun je 2D ontwerpen en in 3D bouwen. De lasersnijder is zeer geschikt om te ‘leren door te maken’. ontwerpen en prototypen in papier of karton. Vervolgens kun je een mooi eindproduct zelf maken van meer solide materiaal als hout of plexiglas.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de lasersnijder zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de software RDWorksV8.

Vinylsnijder

De vinylsnijder in ons FabLab BMF is een GCC – Expert 24 II LX en snijdt vormen uit folies met een mesje tot 60cm breedte.

Het is geschikt voor stickervel, belettering en bedrukken van T-shirts met hittepers.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de vinylsnijder zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de software CutCreator 2.0.