FabLab


Neem een abonnement op de nieuwsbrief

Hou je zelf op de hoogte van nieuwtjes over programmeren en van al onze activiteiten met onze nieuwsbrief.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Activiteiten

Er zijn de komende maanden weer leuke activiteiten waar je aan mee kunt doen. Zo kun je een Romeins dorp gaan bouwen met Kapla, een lampion versieren of een glow in the dark 3D print maken! Kijk snel in de agenda wanneer je kunt komen:

Naar de agenda

Wat is een FabLab?

FabLab BMF is een digitale werkplaats. Naast de inloop en doe-middag zijn er activiteiten en workshops ontwikkeld voor jongeren en volwassenen.
Jongeren leren op deze manier 21–eeuwse vaardigheden als onderzoeken, creatief en kritisch denken, programmeren en samenwerken.

FabLab BMF

In het FabLab kun je ontwerpen, inspiratie opdoen en kennis delen.

  • Er is een lasersnijder om plaatmateriaal (bv hout of plexiglas) te snijden en graveren op basis van een computertekening.
  • Een 3D printer voor het printen van ontworpen 3D bestanden.
  • Een vinylsnijder voor belettering, bestickering, of afbeeldingen voor het bedrukken van textiel met een hittepers.

Tarieven FabLab BMF

Materiaalkosten tijdens de Doe-middag op een rij.

Tarieven

Huisregels FabLab BMF

We hebben een aantal huisregels die je alvast kunt inzien.

Huisregels


Wat staat er in het FabLab?

3D Printer

FabLab BMF beschikt over een gebruiksvriendelijke 3D printer van het merk Ultimaker 2+.

Met de 3D printer kun je 3D objecten printen van milieuvriendelijk kunststof PLA. De 3D printer heeft een print grootte van 223 mm x 223 mm x 205 mm. Uit de printkop wordt laagje voor laagje geprint.

De temperatuur, snelheid en coördinaten van de printkop worden bepaald door een G-code. De G-code is een computer gegenereerde code op basis van jou gemaakte 3D ontwerp.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de 3D printer zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de open source-software Cura.

Lasersnijder

FabLab BMF heeft een Budget 3050 60Watt CO2-lasersnijmachine dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in kleine werkplaatsen.

Met een lasersnijder kun je 2D ontwerpen en in 3D bouwen. De lasersnijder is zeer geschikt om te ‘leren door te maken’. ontwerpen en prototypen in papier of karton. Vervolgens kun je een mooi eindproduct zelf maken van meer solide materiaal als hout of plexiglas.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de lasersnijder zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de software RDWorksV8.

Vinylsnijder

De vinylsnijder in ons FabLab BMF is een GCC – Expert 24 II LX en snijdt vormen uit folies met een mesje tot 60cm breedte.

Het is geschikt voor stickervel, belettering en bedrukken van T-shirts met hittepers.

Leer de mogelijkheden kennen tijdens een inloop of een doe middag. Na het volgen van de workshop ben je in staat om de vinylsnijder zelfstandig te bedienen met behulp van Fabsheets.

Uiteraard is er altijd iemand aanwezig om te helpen. De aansturing gaat vanuit de software CutCreator 2.0.