Lemster Dickens Festijn

Charles Dickens revisited


Helaas gaat het Lemster Dickens Festijn niet door. 

Om toch wat in de stemming te komen hebben we deze pagina gemaakt, vol met lees- en kijktips. Niet alleen met boeken van Dickens, maar ook verhalen die tijdens het Victoriaanse tijdperk spelen.


Van 27 november t/m 26 december in de bibliotheek

 • Tijdelijke Dickenscollectie, met boeken van de schrijver, maar ook Victoriaanse romans.

Charles Dickens en het Victoriaanse tijdperk

Dickens, geboren in 1812, verhuisde op 10 jarige leeftijd van Portsmouth naar Camden Town in Londen. Die reis maakte hij alleen op een zomerdag in een postkoets, omdat de rest van het gezin al verhuisd was en Charles eerst zijn school moest afmaken. De reis maakte indruk op Dickens. Later schreef hij in The uncommercial traveler: "Het regende hard, en nooit zal ik die geur van nat stro vergeten."

De familie leefde boven zijn stand en vader werd met moeder en de jongste kinderen opgesloten in een "schuldenaren gevangenis". Charles ging in de kost en bezocht samen met zijn oudste zus de rest van de familie op zondag in de gevangenis. Op jonge leeftijd moest hij al aan de slag om geld te verdienen om zijn kosthuis te betalen en zijn familie te ondersteunen.

De eerdere ervaringen en de lange uren, het drukke Londen en de harde omstandigheden vormden Charles tot de schrijver die hij later werd. Het wekte zijn interesse in de hervorming van sociaal-economische en arbeidsomstandigheden, waarvan hij geloofde dat de ontberingen ten onrechte door de armen werden gedragen.

Later schreef hij dat hij zich afvroeg "hoe ik op zo'n leeftijd zo gemakkelijk kon worden weggegooid"

Al begon Dickens eerder met schrijven, zijn werk wordt vaak geassocieerd met het Victoriaanse tijdperk. Koningin Victoria was 1837 tot 1901 koningin van het alsmaar uitdijende Britse Rijk.

De economie, gesteund door de industriële ontwikkelingen bracht voorspoed. De welvaart steeg terwijl zij op de kroon zat, waardoor een middensklasse ontstond. Dat daarnaast grote armoede bestond onder een groot deel van de bevolking, is niet een verrassing als je het werk van Dickens kent. Net zo goed als de smerige kant van de vooruitgang, de vervuiling van de steden, de rivieren e.d. De industriële revolutie, het kolonialisme, imperialisme, maar vooral de sociale ongelijkheid, was voor Dickens een bron om uit te putten.

Kenmerkend aan dit tijdperk is het conservatisme en de daaruit vloeiende preutsheid. De vrouwen moesten kuisheid uitdragen, de mannen konden hun gang gaan als ze het maar een beetje discreet deed. In London waren vele bordelen. Het verhaal van een van die prostituees wordt prachtig beschreven in het boek van Michel Faber, Lelieblank en scharlakenrood.

Ondanks dat er tijdens haar lange bewind regelmatig een oorlog werd uitgevochten, is deze periode toch vooral een periode van vrede en voorspoed, de Pax Brittanica.


Boeken spelend tijdens het Victoriaanse tijdperk

Michel Faber Lelieblank, scharlakenrood

In het Londen van 1875 werkt een meisje zich vanuit haar moeders bordeel via een vaste klant op uit de goot.

Bekijk dit boek

 • Robbert Jan Swiers Mary Copeland; [Deel 1]

  In het Victoriaanse tijdperk doet detective Mary Copeland in Londen onderzoek naar misdaden.

  Gedrukt boek

 • Samuel Butler De weg van alle vlees

  Een jongeman wordt in het Victoriaanse Engeland zo streng en deugdzaam opgevoed dat dit wel tot problemen moet leiden in zijn hypocriete omgeving.

  Gedrukt boek

 • Virginia Woolf De jaren

  Het leven en vooral de politieke en sociale ideeën van drie generaties van een familie uit de Engelse hogere middenklasse tussen 1880 en 1936.

  Gedrukt boek

 • Mary Hooper Fallen Grace

  Grace en haar zwakbegaafde oudere zus wonen samen in het Victoriaanse Londen. Nadat haar ongewenste baby dood geboren is, ontmoet Grace op het kerkhof twee mensen die haar leven een andere wending geven. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Félix J. Palma De kaart van de tijd

  In het Londen van 1896 maken drie personen gebruik van een bedrijf dat iemand kan laten tijdreizen zonder de consequenties daarvan te overzien.

  Gedrukt boek

 • Kate Williams De genoegens van mannen

  In 1840 raakt een jonge Londense vrouw geobsedeerd door moorden op jonge vrouwen wier lichamen door de dader worden opengesneden en zodanig gevouwen dat ze op kraaien lijken.

  Gedrukt boek

 • Robbert Jan Swiers Mary Copeland; Deel 2

  Vier verhalen over detective Mary Copeland die in het Victoriaanse tijdperk in Londen onderzoek doet naar misdaden.

  Gedrukt boek

 • Sarah Ladd De directrice van Rosemere

  Nadat William Sterling door zijn schuldeisers flink is toegetakeld, wordt hij opgevangen door Patience Creighton, directrice van een meisjesschool en huurster van een van zijn panden.

  Gedrukt boek

 • John Boyne Het victoriaanse huis

  Een gouvernante ontdekt in haar nieuwe baan in het 19e-eeuwse Engeland dat er geen volwassenen zijn in het landhuis waar ze moet zorgen voor twee kinderen.

  Gedrukt boek

 • Charles Dickens David Copperfield

  Nadat zijn moeder is gestorven, moet David Copperfield van zijn stiefvader gaan werken in een fabriek. Hij wordt in huis genomen door een oud-tante, die hem in de leer doet bij een advocaat.

  Gedrukt boek

 • Charles Dickens Nicholas Nickleby

  In het Engeland in de eerste helft van de 19e eeuw heersen schrijnende misstanden op de kostschool waar een weesjongen les gaat geven.

  Gedrukt boek

 • Sarah Waters Vingervlug

  Een Londens weesmeisje, dat vanaf 1845 wordt opgevoed door een vrouw met onderwereldconnecties, wordt gevraagd mee te werken aan het plan van een schurk om een rijke erfgename te verleiden.

  Dwarsligger

 • George Eliot Middlemarch

  In de eerste helft van de 19e eeuw verliest een jonge ambitieuze arts zijn illusies en integriteit door zijn huwelijk met een mooi maar oppervlakkig meisje.

  Gedrukt boek

 • Kate Summerscale Het opzienbarende verhaal van Robert Coombes

  Het verhaal van Robert Coombes, die in 1895 op dertienjarige leeftijd zijn moeder vermoordde, een zaak die in Engeland veel beroering teweegbracht.

  Gedrukt boek

 • Robbert Jan Swiers Mary Copeland; Deel 3

  Vier verhalen over detective Mary Copeland die in het Victoriaanse tijdperk in Londen onderzoek doet naar misdaden.

  Gedrukt boek


Films en tv-series spelend tijdens het Victoriaanse tijdperk

Ralph Fiennes The invisible woman

Engeland, 1883. De getrouwde Charles Dickens krijgt een relatie met actrice Nelly, die veroordeeld is tot een onzichtbaar bestaan.

Bekijk deze film

Films en tv-series

 • A Christmas carol

  De oude vrek Scrooge wordt op kerstavond bezocht door drie geesten die hem nog één kans geven zijn leven te beteren

  Film

 • The abominable bride

  In 1895 duikt in Londen een vrouw op in een oude bruidsjurk die een paar uur eerder zelfmoord pleegde en nu uit is op wraak.

  Film

 • Roman Polanski Oliver Twist

  De arme weesjongen Oliver vlucht uit het werkhuis naar Londen, waar hij terecht komt bij een dievenbende.

  Film

 • Dickensian; Serie 1

  De personages uit de romans van Charles Dickens wonen allemaal bij elkaar in de buurt in het Victoriaanse Londen. Nieuwe verwikkelingen doen zich voor na de moord op Jacob Marley, de zakenpartner van Ebenezer Scrooge.

  Film

 • The paradise; Serie 1

  In Groot-Brittannië, in 1870, moet een jonge verkoopster in haar nieuwe werkomgeving zich staande zien te houden omringd door machtsspelletjes, intriges en amoureuze verhoudingen tussen collega's.

  Film

 • The paradise; Serie 2

  In Groot-Brittannië eind negentiende eeuw heeft John Moray de verloving verbroken met Katherine die het warenhuis 'The Paradise' bezit. Desondanks wil Katherine dat hij terugkeert om 'The Paradise' te helpen overleven.

  Film

 • The Nevers; Season 1, part 1

  Nadat in 1896 een mysterieus buitenaards wezen boven het Victoriaanse Londen verschijnt, blijkt een aantal vrouwen over bijzondere krachten te beschikken, wat hen gevaarljk maakt in de ogen van de autoriteiten.

  Film

 • Elizabeth Gaskell Cranford

  Midden 19e eeuw maken enkele respectabele dames in het dorpje Cranford het leven zo gezellig mogelijk. Met de BBC-verfilming uit 2008 op 2 dvd's.

  Gedrukt boek