Niet schrikken mama

11 oktober 2019, van 20:00 tot 22:00 | Museum Heerenveen

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Alma en Marita Mathijsen

Alma en Marita Mathijsen schreven het essay 'Niet schrikken mama' ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis. Moeder en dochter onderzoeken hierin de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis én in het heden. Op vrijdag 11 oktober vertellen zij erover in Museum Heerenveen. WEGENS ZIEKTE GAAT DEZE AVOND HELAAS NIET DOOR!

Maand van de Geschiedenis met thema Zij/Hij

Het thema van de 16e Maand van de Geschiedenis, Zij/Hij, is door de culturele partners Bibliotheek, Museum Heerenveen en de Werkgroep Oud-Heerenveen met deze lezing opgepakt en past uitstekend in een regenbooggemeente als Heerenveen.

In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima's in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartje Baartman. Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkegen, gaan wij in oktober op zoek naar alternatieve versies van bestaande verhalen. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere.

Het essay

Essay Maand van de Geschiedenis

Het essay bij de Maand van de Geschiedenis bestaat uit een briefwisseling. Alma doet de voorzet en Marita weidt uit over de historische ontwikkelingen in de positie van mannen en vrouwen. Alma legt meer de focus op het heden. Als essayisten voor de Maand van de Geschiedenis werden zij voorgegaan door onder anderen Nelleke Noordervliet, Herman Pleij en Ahmed Aboutaleb.

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans. Ook schrijft ze essays voor NRC.

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Zij schrijft geregeld bijdragen voor NRC.

Foto Alma en Marita Mathijsen: Jitske Schols


Plaats: Museum Heerenveen, Minckelersstraat 11

DEZE AVOND GAAT WEGENS ZIEKTE HELAAS NIET DOOR. WELLICHT WORDT ER EEN NIEUWE DATUM GEPLAND. AANMELDERS KRIJGEN HIERVAN BERICHT.

Maand van de Geschiedenis