100 jier fuotbal yn 'e Kompenije

25 oktober 2019, van 20:00 tot 22:00 | Jubbega, Kompenije

Kosten: Gratis

VV Jubbega

Op vrijdag 25 oktober vertellen Jan de Haan en Sytze Blaauw verhalen uit de lange historie van voetbalclub VV Jubbega in MFG De Kompenije aan de Ericalaan 24a in Jubbega. Ook wordt er een film vertoond. De avond begint om 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur. Van tevoren aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Een lange historie

De amateurvoetbalclub VV Jubbega is op 14 april 1945 opgericht. De vereniging is ontstaan door een fusie tussen Reade Duvels (Rode Duivels) en SDO (Samenspel Doet Overwinnen). De thuiswedstrijden worden op sportpark it Heidefjild gespeeld.

Glorietijd

Poster voetbal Jubbega

De VV Jubbega beleefde haar glorietijd in de jaren zestig. Tot twee keer toe speelde het eerste team op het hoogste niveau van het Nederlandse amateurvoetbal. Vooral in het begin van de jaren zestig was VV Jubbega een ploeg om rekening mee te houden. Jubbega kende in die tijd een generatie voetballers, die zowel individueel maar ook in teamverband tot de betere spelers van het Noorden behoorden. In 1964 degradeerde de ploeg, maar twee jaar later keerde men voor twee jaar terug op het hoogste niveau. Voor Jubbega, een dorp met 3000 inwoners, een unieke prestatie.

Niet alleen in het voetbal werd gepresteerd: ook de korfballers van Wordt Kwiek speelden in de jaren zestig constant op het hoogste niveau. Dit was jarenlang een van de betere korfbalclubs in het Noorden. Sport leefde in die periode aan de Leidijk, waar VV Jubbega en Wordt Kwiek samen de beschikking hadden over een voor die tijd uitstekende accommodatie. Bij topwedstrijden werden geregeld meer dan 3000 bezoekers geteld. Jubbega was in 1958 ook de eerste voetbalclub in Friesland met een eigen lichtinstallatie op het trainingsveld.

MFG De Kompenije, Jubbega
Vrijdag 25 oktober 2019
Tijd: 20.00 - 22.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Toegang gratis; aanmelden niet nodig